Zwemwaterstofperoxide

Zwemwaterstofperoxide

Zwemwaterstofperoxide

Blauwalg is effectief te bestrijden met verdunde waterstofperoxide

Zomer, dat is zon en lekker buiten zwemmen. Maar zomer is soms ook zonnebrand, of vieze blauwalgen. Tegen de zon kun je smeren, maar tegen blauwalg is weinig te doen. Om te voorkomen dat je ziek wordt van de stinkende algenbrij moet je op zoek naar een ander zwemplekje.

Als het aan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat dat veranderen. Ze hebben ontdekt dat blauwalg vrij makkelijk is te bestrijden met verdunde waterstofperoxide. Ook de toxines, de giftige stoffen die de algen uitscheiden, verdwijnen dan uit het water.

Tanden bleken

Waterstofperoxide is op zich geen fijn spul. In hoge concentraties is het erg reactief en het kan zelfs explosief zijn. Maar, zoals bij alle stoffen, geldt dat de dosis het effect bepaalt. In verdunde vorm kun je er op veilige manier tanden of haar mee bleken. In nog lagere concentraties is waterstofperoxide een nuttig ontsmettingsmiddel, onder andere bij ontstekingen in de mondholte. 

Onderzoekers van het 'Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics' van de UvA hebben die ontsmettende werking van waterstofperoxide de afgelopen jaren op veel grotere schaal toegepast. Samen met ingenieursbureau Arcadis wisten ze in een tiental experimenten in kreken en meren succesvol blauwalgen te bestrijden. Afgelopen maand werd nog het Oosterduinse Meer in Zuid-Holland 'schoongemaakt'. De verwachting is dat het effect van de behandeling vijf tot zes weken aanhoudt.

Water en zuurstof

De toegepaste concentratie waterstofperoxide is zo laag dat de gezondheid van mensen, dieren en planten er niet onder lijdt. Alleen blauwalgen zijn er gevoelig voor en sterven af. Een mooie eigenschap van waterstofperoxide is dat het binnen ongeveer één tot twee dagen volledig afbreekt tot water en zuurstof. In het milieu blijft er niets van over.

Onderzoekster Petra Visser stelt wel dat het gebruik van waterstofperoxide in feite symptoombestrijding is. Blauwalgen zijn bacteriën die van nature thuishoren in oppervlaktewater. Overmatige zomerse algenbloei is het gevolg van de warmte in combinatie met de rijke aanwezigheid van allerlei voedingstoffen in het water. Pas als dat laatste verandert, valt het probleem voorgoed op te lossen. 

Met een speciale boot werd het waterstofperoxide in het Oosterduinse meer gebracht.

Ondertussen kan waterstofperoxide goede diensten bewijzen. "Het is net als met onkruid in je tuin", zegt Visser. "Dat moet je ook van tijd tot tijd wieden. Wij hebben nu een manier gevonden om blauwalgen te wieden."

Afbeeldingen:
Grote foto: Bart Homburg (via zaanstreek.nl)
Gebleekte haren: Wikimedia Commons
Boot Oostvoornse Meer: Universiteit van Amsterdam
 
 

 

Terug naar overzicht