Zoutwaterlicht

Zoutwaterlicht

Zoutwaterlicht

LED-lamp brandt dankzij zout water en elektrochemie

Met Obama op het podium, het zal je maar gebeuren. Daar stond de Filipijnse Aisa Mijeno samen met de Amerikaanse president op de belangrijke Asia Pacific Economic Conference in Manila. Ze mocht er haar nieuwe SALT lamp presenteren. Inderdaad, SALT, als in zout: doe er zout water in, desnoods oceaanwater, en de lamp gaat branden!

Duurzaam alternatief

SALT is een afkorting voor Sustainable Alternative Lighting en Mijeno wil er afgelegen gemeenschappen mee van licht voorzien. In de video hieronder vertelt ze hoe ze in 2010 een tijd doorbracht bij het Butbut volk in Kalinga in de Noord-Filipijnse bergen. 's Avonds brandden daar de olielampen, zodat de mensen steeds zes uur op pad moesten om brandstof te gaan kopen. Onhandig, en niet duurzaam, dacht Mijeno.

Als medewerker van de technische De La Salle universiteit in Lipa (Filipijnen) ging ze op zoek naar slimme chemie om zuinige LED lampen van elektriciteit te voorzien. Op zoek naar makkelijk te verkrijgen, schone 'brandstof' kwam ze op water en zout. Samen met haar broer richtte ze een bedrijfje op, Obama kreeg er lucht van en binnen de kortste keren was de SALT lamp wereldwijd in het nieuws.

Een lamp die gevoed wordt met zout water is natuurlijk een fantastisch concept. Toch zit er wel een addertje onder het gras. De energie om de LED te doen branden (en zelfs een smartphone op te laden, via een USB poort) komt namelijk niet uit het zout, en ook niet uit het water.

Galvanische cel

Hoe het dan wel zit? De SALT is net als alle batterijen een galvanische cel, die elektriciteit genereert via onderling gekoppelde chemische reacties aan metalen elektroden. Een belangrijk element in zo'n cel is het elektrolyt, dat het transport van elektrische lading tussen de elektroden verzorgt. Dát is de rol van de zoutoplossing in SALT.

Omdat je elke acht uur nieuw zout water moet toevoegen, lijkt het alsof het zout de 'brandstof' is. Maar de eigenlijke energiebron is het elektrodemetaal. Dat wordt langzaam verbruikt en moet dan ook elke zes maanden vervangen worden.

In deze doe-het-zelf video kun je zien hoe een 'zoutwaterlamp' werkt. De basisingrediënten zijn hier koper, aluminium en zout water.

De SALT lamp werkt niet helemaal hetzelfde als de knutsellamp hierboven, maar het concept is vergelijkbaar. Een mooi, duurzaam concept dat broer en zus Mijeno nu wereldwijd willen uitrollen. Binnenkort moet duidelijk worden hoeveel de lamp gaat kosten, en wanneer hij te koop zal zijn.

Ondertussen timmert ook de Australische start-up Hydralight aan de weg met een zoutwaterlamp. Na een succesvolle Kickstarter crowdfunding campagne staan ze klaar om de markt te veroveren: 

Afbeeldingen: www.salt.ph


 

 

Terug naar overzicht