Zonnecellen op je tentdoek

Zonnecellen op je tentdoek

Zonnecellen op je tentdoek

Delfts hoogleraar verbetert nieuw type flexibele dunne zonnecel

Goedkope, superdunne maar evengoed zeer efficiënte zonnecellen. Als het aan hoogleraar Theo Dingemans van de TU Delft ligt dan veroveren die over een jaar of wat de markt. Dingemans bedacht en patenteerde een nieuw materiaal voor zogenaamde perovskiet zonnecellen. Die zijn gemakkelijk en goedkoop te produceren - te printen zelfs. De afgelopen jaren boekten onderzoekers spectaculaire vooruitgang in de efficiëntie van zulke zonnecellen. Dankzij Dingemans' vinding worden ze nog betaalbaar ook.

Wetenschappelijke doorbraak

Het wetenschappelijke toptijdschrift Science riep de nieuwe zonnecellen in 2013 al uit tot één van de belangrijkste doorbraken. Perovskiet is een soort kristal dat zich gemakkelijk in dunne lagen laat produceren, uit tamelijk alledaagse materialen, en licht kan omzetten in stroom.

Om die eigenschap te benutten moet je ze wel combineren met een extra laag voor het elektriciteitstransport. Tot nu toe wrong daar de schoen, want die laag was chemisch gezien ingewikkeld, lastig te maken en dus duur. Te duur.

Toen Dingemans, hoogleraar Nieuwe Materialen aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek, eens goed naar de laag keek kwam hij op een lumineus idee. Als chemisch technoloog van huis uit zag hij dat met een veel eenvoudiger synthesemethode een bijna vergelijkbaar soort materiaal te maken moest zijn. Uit hele goedkope uitgangsmaterialen, snel en met hoge opbrengst. "Iedere eerstejaars student scheikunde kan het", stelt Dingemans in het Delftse universiteitsblad Delta.

Serieus alternatief

Dr. Michiel Petrus werkte het idee uit tijdens een promotieonderzoek waarmee hij vorig jaar december bij Dingemans zijn doctorstitel verwierf. De afgelopen maand verscheen een publicatie in het vakblad Journal of Materials Chemistry A, waarin de Delftse onderzoekers hun vinding wereldkundig maakten. Ondertussen heeft de TU Delft er al wel octrooi op aangevraagd.

De alternatieve laag van Petrus en Dingemans resulteert in perovskietcellen met een rendement van elf procent. Gecombineerd met hun lage kostprijs vormen die een serieus alternatief voor de bekende silicium zonnecellen, die een gemiddeld rendement hebben tussen de 15 en 35 procent.

Op de daken zul je de nieuwe cellen niet meteen tegenkomen. Omdat de dunne perovskieten in flexibele cellen te gebruiken zijn, denkt Dingemans dat ze het eerst in kleding en textiel te vinden zijn. "Het is nu aan de ontwerpers om toepassingen te vinden. Draagbare elektronica is er één van. Je zou zelfs zonnepanelen op een tent kunnen printen."

Foto bovenaan: Delta, Jos Wassink.
 

 

Terug naar overzicht