Zonnebrandchemie

Zonnebrandchemie

Chemie beschermt tegen schadelijke zonnestralen

Met de koperen ploert gloeiend aan een blauwe hemel is het ook in de Nederlandse zomer opletten geblazen. Voor je het weet beschadigen de UV-stralen uit het zonlicht je huid. Verbranden is vervelend maar eigenlijk nog één van de minste kwaden. Zeker frequente strandgangers en fanatieke zonaanbidders lopen op de lange termijn een aanzienlijk risico op huidkanker.

Daarom: geniet van de zon maar let goed op. Lees de brochure van KWF kankerbestrijding over de effecten van zon op onze gezondheid en hoe je verantwoord kunt zonnen. Check de zonkracht bij het KNMI en bescherm jezelf. Bedek je huid, en wil je toch liever ontbloot de zon in: smeren, smeren, smeren

UV-straling van je lijf houden

Chemie helpt je om veilig van de zon te genieten, zoals het filmpje van SchoolTV hierboven duidelijk maakt. In essentie zijn er twee manieren om de schadelijke UV-straling van je lijf te houden: reflecteren en absorberen.

De 'ouderwetse' witte zonnebrandcrèmes werken via reflectie. Minuscule korreltjes van zink- en titaniumoxide weerkaatsen de gevaarlijke zonnestraling, zodat die je huid niet kan bereiken. Overigens zijn het de oxiden van zink en titanium, dus niet de metaaldeeltjes zelf, zoals SchoolTV beweert.

De populaire transparante zonnebrandcrèmes en sprays werken op de tweede manier. Ze bevatten moleculen die de UV-straling opnemen en onschadelijk maken. In deze infographic van Compound Interest vind je een overzicht.

Bij wijze van bonus nog een tiental zonnige feitjes over de koperen ploert zelf:

Kleine foto: Flickr, Jordan Dawe.
 

 

Terug naar overzicht