Zomerwarmte voor de winter

Zomerwarmte voor de winter

Zomerwarmte voor de winter

Thermochemische batterij van TNO slaat warmte op in zout

Het is eigenlijk knap onhandig: in de zomer is het vaak te warm, in de winter meestal te koud. Wat zou het fijn zijn als je overtollige zomerenergie kon bewaren voor de winter. Lekker zuinig en goed voor de planeet. Want wie in de winter minder gas verstookt brengt minder CO2 in de atmosfeer en draagt dus minder bij aan het klimaatverstorende broeikaseffect.

Een goed idee, maar hoe realiseer je zoiets? TNO kreeg het voor elkaar, met behulp van zout, water en chemie. Met Europese partners uit onderzoek en industrie ontwikkelde het kennisinstituut een 'thermochemische batterij'. Die slaat in de zomer warmte op, die je dan in de winter weer kunt gebruiken.

Vaten met zout

Thermochemisch, dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Het simpele onderliggende principe is dat zout graag water opneemt, en dat daarbij warmte vrijkomt. Omgekeerd is er warmte nodig om het water weer van het zout te scheiden - om het zout te drogen.

Het hart van TNO's warmtebatterij bestaat daarom uit een aantal vaten met zout (natriumsulfide), gekoppeld aan een vat met water. In de zomer wordt zonnewarmte benut om het zout te drogen. In de winter is die energie weer vrij te maken door water bij het zout te brengen. De zoutvaten worden dan warm, en als je dat koppelt aan de centrale verwarming dan kun je er een huis mee verwarmen. 

Natuurlijk geldt ook hier 'makkelijker gezegd dan gedaan'. Het kostte veel tijd en inspanning om de installatie te ontwerpen en vooral om de juiste materialen te vinden. Inmiddels heeft TNO met een prototype aangetoond dat thermochemische warmteopslag geen luchtfietserij is, maar van praktische betekenis kan zijn voor het realiseren van energieneutrale (en zelfs energiepositieve) woningen. Een patent is al aangevraagd.

Compacte installatie

De warmtebatterij bestaat nu nog uit een flinke installatie in een forse container. De volgende stap is om de batterij compacter te maken en in een demo-huis in te bouwen. Zonnecollectoren op het dak vangen dan de warmte op en de verwachting is dat drie kubieke meter zout (dat is zo'n twaalf kliko's vol) voldoende warmte kan opslaan om een goed geïsoleerde woning door de winter te helpen. Dat zou je bijvoorbeeld in de kelder of de kruipruimte kunnen inbouwen.

Nog drie tot vijf jaar, dan hoopt TNO een praktisch systeem klaar te hebben. Een systeem dat werkt, natuurlijk, maar ook een systeem dat betaalbaar is. Zodat de lagere winterse gasrekening de gebruiker echt geld oplevert. Want als het scheelt in de portemonnee, dan wil iederéén wel energie besparen.

Bekijk de TNO video voor uitleg over de werking van het systeem:

Afbeeldingen
Zon: Lovethispic
Overige foto's: TNO

 
 
Terug naar overzicht