Zoetstoffen: chemie vs natuur

Zoetstoffen: chemie vs natuur

Proefpanel vindt natuurlijke zoetstof behoorlijk 'chemisch'.

KASSA, het consumentenprogramma van de VARA, bracht onlangs een interessant item over zoetstoffen. In de uitzending van 8 maart 2014 nam een panel van doorgewinterde koffiedrinkers de proef op de som. Hun oordeel loog er niet om: de termen 'vies' en 'chemisch' waren niet van de lucht.

Opmerkelijk was daarbij dat de proevers eigenlijk niet in staat bleken 'echt' van 'namaak' te onderscheiden. Wat de terechte vraag opriep: wat is nou precies het verschil tussen 'natuurlijke' en 'synthetische' zoetstoffen? Het valt KASSA te prijzen dat de redactie op zoek ging naar een serieus antwoord op die vraag. Ze kregen het van organisch chemicus Jan van Maarseveen van de Universiteit van Amsterdam.

Wij van chemieisoveral weten het natuurlijk allang: alles is chemie. Ook natuurlijke zoetstoffen zijn gewoon 'chemische' verbindingen. Van Maarseveen legt het in de clip hierboven glimlachend uit. En passant merkt hij op dat de meest 'giftige' van de geteste zoetstoffen een verbinding van de natuur zelf is. En hoe smaakt die volgens de proefpersonen? Juist....

Het volledige KASSA-item over de zoetstoffen bekijk je hier:

Terug naar overzicht