YInMn is het nieuwe blauw

YInMn is het nieuwe blauw

YInMn is het nieuwe blauw

Bij toeval ontdekt synthetisch pigment kent verrassend 'coole' toepassingen

Naast pigmenten als ultramarijn, indigo en lapis lazuli is er sinds kort een prachtige nieuwe kleur blauw beschikbaar. De naam YInMn Blue is wel een tikkeltje minder poëtisch. Wie een chemische oorsprong vermoedt heeft helemaal gelijk. Het is een synthetisch pigment, afkomstig uit een universiteitslab. Een Amerikaanse verfproducent brengt de nieuwe kleur op de markt.

Grijsgrauw wordt helderblauw

YInMn staat voor de elementen in het pigment: yttrium (Y), indium (In) en mangaan (Mn). Chemicus Mas Subramaniam van de Oregon State University in Amerika dacht dat je met die elementen (in combinatie met zuurstof) een nieuw materiaal kon 'bakken' met bijzondere elektromagnetische eigenschappen.

Groot was de verrassing toen een van zijn studenten het resultaat uit de hete oven haalde. De grijsgrauwe proefstukjes hadden een prachtige kleur blauw gekregen.

Dat was natuurlijk het onderzoeken waard. Het werd duidelijk dat de drie elementen bij hoge temperatuur een bijzonder soort kristalletjes vormen. Hun kristalstructuur zorgt dan voor een bijzondere interactie met licht. Ze absorberen vrijwel al het rood en groen, waardoor YInMn intens blauw is.

Verder onderzoek liet zien dat het pigment ook nog eens heel kleurvast is. UV-straling, warmte, water, olie, zuur: het heeft allemaal nauwelijks invloed.

Warmtewerend

De universiteit patenteerde de vinding en gaf die vorig jaar in licentie aan de Shepherd Color Company uit Cincinnati, Ohio. Binnenkort kun je YInMn tegenkomen in producten als verf, coating en plastic.

Opmerkelijk is dat producten niet alleen mooi blauw worden van YInMn, maar ook warmtewerend. Bij bepaalde samenstellingen blijkt het pigment namelijk heel effectief infraroodstraling te reflecteren. 

Zou je bijvoorbeeld dakpannen blauw maken met behulp van YInMn, dan kan de zonnewarmte de binnenkant van het huis minder goed bereiken.

Echt een 'coole' kleur dus, dat YInMn.

Afbeeldingen
Poeder, portret en kristalstructuur: Oregon State University
Dak: Flickr, laenulfean
 
 
Terug naar overzicht