Wiebelen en waggelen

Wiebelen en waggelen

Een kijkje in de overvolle moleculaire wereld van de cel

Na drie keer Toy Story, De Pinguins van Madagascar en Wall-E is er nu een animatiestudio die zich in de moleculaire wereld heeft gewaagd. Het Amerikaanse bedrijf Xvivo, gespecialiseerd in wetenschappelijke visualisatie, publiceerde vorige maand deze fascinerende video. Dit is wat we zouden zien als we zo klein waren als een eiwit, rondwandelend in een menselijke cel.

Natuurlijk zit er een zekere dosis artistieke creativiteit in de video, maar in zekere zin is wat je ziet 'levensecht'. De animatie is namelijk gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis. De makers kregen hun input van Harvard University. Daar hebben moleculair en cellulair biologen een ambitieus BioVisions programma voor de productie van wetenschappelijk/educatieve video's.

In 2006 maakten de Amerikanen al een drie minuten durende video The Inner Life of the Cell. Grafisch spectaculair en conceptueel correct, maar met relatief weinig moleculaire details. Dat hebben ze nu rechtgezet. Deze nieuwe versie toont eiwitten en enzymen in een veel realistischer setting. Bewegend, botsend en dicht op elkaar gepakt. Net zoals in een echte cel.

Dit soort animaties zouden overigens ondenkbaar zijn zonder het pionierswerk van het drietal wetenschappers dat vorig jaar de Nobelprijs chemie won. Ze "brachten de chemie naar cyberspace", zoals het Nobelprijscomité het treffend uitdrukte. Eén van hen, Arieh Warshel, komt in november 2014 naar Nederland. Hij opent het grote chemiecongres CHAINS 2014 en spreekt op het jubileumsymposium van de Holland Research School of Molecular Chemistry.

Maak kennis met John

Ook als ze niet op-en-top wetenschappelijk verantwoord zijn, blijken animaties soms zeer de moeite waard. Zo zul je in de straten van Utrecht niet vaak een wandelend eiwit tegenkomen. Behalve John dan, het motoreiwit in onderstaande video uit het lab van Casper Hoogenraad, hoogleraar Celbiologie aan de Universiteit Utrecht.

De aantrekkelijke animatie toont een dag uit het leven van John. Hij transporteert stoffen door (hersen)cellen, visueel mooi vergeleken met het drukke centrum van Utrecht. Op zijn blauw-met-roze badslippers vervult John dapper zijn belangrijke taak. 

Terug naar overzicht