Weg met de wijnvlek

Weg met de wijnvlek

Weg met de wijnvlek

Oei! Je onhandige tante of je dronken vriendin stoot haar glas rode wijn om. Voor je het weet zit je met een hardnekkige vlek in je blouse of je tapijt. Wat te doen?

Goedbedoelde adviezen opvolgen? Strooien met zout? Spoelen met witte wijn? Of toch maar Spa rood? Er zijn allerlei huis- tuin en keukentrucs om wijnvlekken te verwijderen - en trouwens ook voor allerlei andere vlekken. Alleen zijn ze lang niet allemaal even effectief. 

Bleekmiddel

Wat wél werkt is om de chemie te hulp te roepen. En als het niet werkt, dan is dat trouwens ook met chemie te verklaren. Zo heeft het geen zin vlekken van rode wijn met zout te bedekken. Daar is aan het begin van de eeuw zelfs serieus onderzoek naar gedaan. Je dénkt dat het werkt, omdat zout als een soort spons de rode wijn opneemt. Maar de rode kleurstof die zich al aan het tapijt of textiel heeft gehecht, die krijg je er nauwelijks mee los.

Je kunt zelfs beter niks doen en de vlek er later uithalen, denken de onderzoekers. Ze adviseren de combinatie van een sopje met bleekmiddel - dat verandert de kleurstofmoleculen op zo'n manier dat ze geen zichtbare interactie met licht meer vertonen: ze worden kleurloos. Maar let op! Doe dit alleen op wit textiel of lichte vloerbedekking. Want je wilt natuurlijk wel de wijnkleur neutraliseren maar niet de oorspronkelijke kleur van je blouse of van het tapijt.

Gin of jenever

Ook spoelen met witte wijn blijkt volgens het onderzoek nauwelijks effectief. Toch is dat chemisch gezien wel een stuk logischer. De kleurstofmoleculen in de rode wijn zijn anthocyanen, en die lossen op in alcohol. Wat is dus de beste remedie? Bij gebrek aan pure alcohol kun je het best een kleurloze, sterke drank gebruiken met een zo hoog mogelijk alcoholpercentage. De American Chemical Society houdt het in de video hieronder op gin, wodka of witte rum, maar jenever zal er zeker niet voor onderdoen.

In de video vind je trouwens ook effectieve adviezen voor het reinigen van ruiten (water, azijn en spiritus) en het verwijderen van voedselvlekken van je tafelblad (speeksel!). Benieuwd wat chemie nog meer voor je kan doen? Op het Youtube kanaal van de ACS vind je nog veel meer chemistry life hacks

Afbeeldingen:
Wijnvlek: Shutterstock
Zoutvaatje: Flickr, SoraZG 

 

 

Terug naar overzicht