Vroege katalysatoren

Vroege katalysatoren

Vroege katalysatoren

Utrechtse promovendus te gast in radioprogramma 'Nu Al Wakker'

Daar sta je dan, als katalysatoronderzoeker, live in de Radio1-studio tussen Roos Moggré en Marijn Middel, woensdagochtend 12 november. Voor het WNL radioprogramma 'Nu Al Wakker'. Een betere titel hadden ze niet kunnen bedenken. Want inderdaad, nu al? Vijf uur 's ochtends nota bene! Dan moet je om half vier je bed uit. Krijg dan maar eens het onderwerp van je onderzoek goed van je lippen. "Katsyl.. katyla… katalysatoren!"

Ondanks deze wat onfortuinlijke binnenkomer voerde de Utrechtse promovendus Roy van den Berg vorige week woensdag een uur lang een geanimeerd gesprek met beide presentatoren, waarin hij zijn vak - en de chemie in het algemeen - prima voor het voetlicht wist te brengen.

Van den Berg is één van de Faces of Science, het project van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen waar we al eens eerder over berichtten. Het zet jonge wetenschappers in de schijnwerpers en laat zien wat het leven als onderzoeker inhoudt. Aan jongeren die een studiekeuze moeten maken, en aan ieder ander die daarin geïnteresseerd is.

Elk Face of Science houdt een eigen blog bij en zo schreef Roy zelf ook over zijn radio-avontuur. Je kunt de hele uitzending terugluisteren via NPO Radio1.

Hieronder zie je de video waarin Faces of Science Roy introduceert: 

Van alle chemische producten heeft ongeveer negentig procent ergens in het productieproces een katalysator gezien. Een katalysator is een reactie-versneller. Als je een bepaalde stof in iets anders wilt veranderen, dan heb je daar in de regel een katalysator voor nodig. Roy van den Berg onderzoekt de katalysator voor de omzetting van syngas naar methanol. 

Meer Faces of Science op www.facesofscience.nl

 

Terug naar overzicht