Valentijnschemie

Valentijnschemie

De chemie van 'houden van'.

Hier op chemieisoveral.nl houden we van chemie. We doen daar op deze plaats regelmatig verslag van. Snuffel maar door het linkermenu. Maar met Valentijnsdag in het vizier draaien we het eens een keer om. Vandaar: de chemie van 'houden van'.

Mensen hebben het vaak over een 'klik', of over 'speciale chemie' tussen verliefde mensen. Moleculen hebben ze in dat laatste geval vast niet in gedachten, maar toch spelen die wél een cruciale rol. In de mooi geanimeerde video hierboven zet psychologe Abigail Marsh van Georgetown University (Verenigde Staten) de belangrijkste op een rij: dopamine, oxytocine, serotonine en vasopressine. Hormonen en neurotransmitters die een rol spelen in onze hersenen.

Hit and run

Het zijn precies deze stoffen die ervoor zorgen dat we ons aangetrokken voelen tot mensen. En, niet onbelangrijk voor een echt serieuze Valentijn, dat we in staat zijn tot langdurige verbintenissen. Zoals Marsh het stelt: met deze moleculen zorgt de natuur ervoor dat onze nakomelingen de beste kans op overleving hebben.

Opmerkelijk detail in haar verhaal is dat de prairiewoelmuis net zoals de mens gevoelig blijkt te zijn voor oxytocine. Deze beestjes staan dan ook bekend om hun langdurige relaties, Bij de verwante woelmuizenfamilie Microtus montanus lijkt het hormoon veel minder van belang. De mannetjes zijn van het hit and run soort en verdwijnen na de geslachtsdaad met de noorderzon. Daar wil je geen Valentijnskaart van hebben...

Dat liefde blind kan maken, obsessief en onverantwoordelijk is weer te verklaren aan de hand van andere moleculen. Die leiden - onder andere - tot neurologische processen die met verslaving zijn te vergelijken.

Magie

Zo zie je maar weer: chemie is echt overal. Hoe meer we onderzoeken, hoe meer we dat gaan inzien. Maar gelukkig is er ook nog heel veel niet bekend van de liefdeschemie. Want als we het fenomeen reduceren tot een kluitje moleculen, dan verdwijnt de 'magie' van Valentijnsdag.

En bovendien: de echte experts, dat zijn we natuurlijk zelf. Want liefde, die leidt je niet af uit moleculen. Die voel je gewoon. 

Terug naar overzicht