Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

Vijf colleges van chemicus Jan van Maarseveen

De Amsterdamse organisch chemicus Jan van Maarseveen was vorige week te gast bij de Universiteit van Nederland - het mooie online platform voor wetenschapscommunicatie van DWDD-nerd Alexander Klöpping.

Van Maarseveen (nog niet zo lang geleden in beeld bij VARA's KASSA, over zoetstoffen) gaf vijf college's, elk ongeveer een kwartier lang. Je vindt ze op de site van de UvNL maar kunt ze ook hier bekijken:

1. Waarom zijn broeikasgassen heel nuttig?

Eén op de 2500 moleculen in onze atmosfeer bestaat uit broeikasgas. Bij dit gas denken we al snel aan de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskappen. Van Maarseveen vertelt waarom dat negatieve imago van broeikasgas niet helemaal juist is.

2. Hoe kun je water laten branden?

Een flinke teug helium inademen en praten met een raar piepstemmetje. Het is een manier om de lachers op je hand te krijgen. Maar zit er een scheikundige reactie achter, of juist niet?

3. Waarom moeten we heel veel bewondering hebben voor het molecuul water?

Een glas water uit de kraan, een ontspannend stoombad of de ijzers onderbinden en het ijs op. Water is het meest veelzijdige molecuul in het universum. Tegelijkertijd stelt water chemici nog steeds voor raadselen.

4. Waarom kunnen medicijnen in spiegelbeeld levensgevaarlijk zijn?

In de jaren vijftig helpt het middel Softenon zwangere vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid. Achteraf blijkt het middel tot de geboorte van duizenden mismaakte kinderen te leiden. Van Maarseveen laat zien wat er precies misging.

5. Hoe maken scheikundigen kankercellen kapot?

Vijftien procent van ons totale lichaamsgewicht bestaat uit eiwitten. Ze vormen een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Van Maarseveen vertelt hoe chemici deze kleine chemische 'fabriekjes' kunnen gebruiken om ziektes uit te bannen.

Terug naar overzicht