Uniek mineraal ontdekt

Uniek mineraal ontdekt

Uniek mineraal ontdekt

Zacht, bros en doorschijnend

In het afgelegen westen van Australië hebben mineralogen dit fraaie mineraal ontdekt. Het paarse, doorschijnende gesteente bevat een bijzondere combinatie van een hele reeks elementen: strontium, calcium, chroom, zwavel, koolstof, zuurstof en waterstof.

Het mineraal, dat putnesiet wordt genoemd, zorgde voor de nodige opwinding bij wetenschappers van de University of Adelaide. In het vakblad Mineralogical Magazine publiceerden ze eerder dit jaar een nauwkeurige beschrijving. “De meeste mineralen behoren tot een familie, of tot een kleine groep verwante minieralen”, zegt onderzoeker Peter Elliot. “Als dat niet zo is dan lijken ze vaak op een synthetische verbinding. Maar putnesiet is volstrekt uniek en nergens aan gerelateerd.”

Er zijn nog geen toepassingen bekend, maar sieraden zijn van het prachtige materiaal niet te maken. Het is tamelijk zacht en bros; de consistentie is te vergelijken met die van gips. Putnesiet, vernoemd naar de ontdekkers Andrew en Christine Putnis, komt vooral voor in combinatie met kwarts.

Terug naar overzicht