TANACARE: verzorging en kleding in één

TANACARE: verzorging en kleding in één

TANACARE: verzorging en kleding in één

Een legging die cellulitis tegengaat? Of een overhemd met een ingebouwde frisse geur? Het kan allemaal, met dank aan chemie!

Het lijken twee verschillende werelden: kleding en lichaamsverzorging. Gelukkig weet chemie die kloof te dichten. Onder de noemer TANA®CARE verwerken zogenaamde 'functional finishes' verzorgingsproducten (bijvoorbeeld Nivea) in kleding, die zo het lichaam verzorgen en beschermen.

Wat te denken van een legging die cellulitis tegengaat, een overhemd dat de temperatuur van het lichaam stabiel houdt of een t-shirt met ingebouwde frisse geur? En of je nou op kantoor zit, boodschappen doet of met de kinderen speelt: de kleding gaat gewoon door met het verstevigen of koel houden van je huid.

Maar verdwijnen die verzorgingsproducten niet direct in de wasmachine? Nee, gelukkig niet! De slimmigheid is dat deze in microcapsules zitten. Dit zijn kleine bolletjes die zich op slimme wijze aan het textiel binden. De microcapsules geven de verzorgingsproducten af tijdens het dragen. Bij de Nivea broekjes komt de Q10 vrij als je er over wrijft of beweegt. En omdat de microcapsules uitstekend binden met het textiel, blijven zij tot dertig wasbeurten in de kleding zitten.

Microcapsules worden gemaakt van een hars die bestaat uit polyurethaan. Dit is een veelgebruikt polymeer, oftewel een hele reeks dezelfde moleculen die aan elkaar zijn geplakt. Omdat de hars op het lab ontwikkeld is, heeft deze precies de juiste eigenschappen. Hierdoor is de hars ideaal om de actieve stoffen heel geleidelijk af te geven én goed te hechten aan de textiel. Zo blijven de capsules ook na een wasbeurt aanwezig en actief.


Microcapsules

Meer weten?

Bekijk in 'Chemie is divers' vergelijkbare innovaties:

Terug naar overzicht