Superspul

Superspul

Superspul

Na ruimtevaart steeds meer aardse toepassingen voor wondermateriaal aerogel

Superlicht en enorm isolerend, dat zijn de fantastische eigenschappen van deze 'aerogel'. Het is een soort gestold schuim, gemaakt met slimme chemie. Bevroren rook, zo wordt het ook wel genoemd, omdat het zo deksels licht is.

De NASA is een enthousiaste gebruiker van het superspul. In de ontdekkingsrobots op Mars beschermt het de kwetsbare elektronica tegen de Martiaanse kou. Tijdens de Stardust missie aan het begin van deze eeuw diende het als een soort spons om komeetstof op te vangen. En misschien komt het wel in toekomstige generaties ruimtepakken.

Beter en betaalbaar

Ondertussen zijn ook op aarde steeds meer toepassingen van aerogels te vinden. Het materiaal is betaalbaar geworden en verbeterd voor alledaags gebruik. Een belangrijke vooruitgang is bijvoorbeeld dat aerogels steeds minder bros zijn, dankzij versteviging met vezels.

Een aerogel is voor meer dan 95% 'hol' en heeft extreem kleine poriën. Het bestaat uit een microscopisch netwerk van nanometerkleine deeltjes van siliciumdioxide. Dat materiaal vind je ook in zand en daardoor is een aerogel heel hittebestendig. Het is dus een geweldig materiaal voor beschermende producten, zoals handschoenen voor lassers:  

Er zijn nog veel meer producenten met aerogelen, in een enorm breed scala aan toepassingen. Vaak gaat het om thermische isolatie in de industrie, bijvoorbeeld in isolatieplaten en als thermische coatings. Maar een aerogel vertoont ook opmerkelijke lichtverstrooiing. Dat is te benutten in daglichtpanelen en glaselementen.

Kleding

Je kunt aerogelen ook tegenkomen in de isolerende vulling voor outdoorkleding. Je kunt er zelfs de kou van bevoren stikstof mee weerstaan, laat kledingfabrikant Oros zien in deze fantastische video: 

Olievervuiling opruimen 

Tenslotte nog deze prachtige innovatieve toepassing voor het opruimen van olievervuiling. Onderzoekers namen een gewone spons en maakten die met behulp van aerogel enorm waterafstotend. Daardoor neemt de spons geen water op, maar wel olie. Bekijk hier het fascinerende resultaat: 

Afbeelding bovenaan: NASA

 
 
Terug naar overzicht