Scheikundelessen zijn YouTube hit

Scheikundelessen zijn YouTube hit

Scheikundelessen zijn YouTube hit

Nu ook app voor de iPhone

Het YouTube kanaal 'scheikundelessen' van Sieger Kooij is een regelrechte educatieve hit. Meer dan achtduizend virtuele leerlingen abonneerden zich op het kanaal van de scheikundeleraar van het Comenius Lyceum in Amsterdam. Kooij zette inmiddels meer dan 200 video's op YouTube. Leerling Ahmet Kaya ontwikkelde een app om zijn lessen mobiel te kunnen bekijken.

De lessen duren maximaal een kwartier en behandelen HAVO en VWO stof. Van atoombouw en koolstofchemie tot de eindexamenvragen, alles komt aan bod. Geen poespas, geen muziek, geen video-effecten en ook geen spectaculaire proefjes. Gewoon de leraar en zijn schoolbord. Toch zijn de filmpjes bij elkaar al meer dan 1,2 miljoen keer bekeken.

Goede cijfers

Kooijs verklaring voor het succes: "Uiteindelijk willen leerlingen goede cijfers halen en snappen waar het om gaat. In de klas lukt dat niet altijd even goed. Maar als je geconcentreerd mijn video's bekijkt, dan blijkt scheikunde best te begrijpen. Desnoods zet je het filmpje even stil, of je kijkt een stukje opnieuw."

Hij maakte de video's om zijn kennis over te dragen. "Ik ben al heel lang leraar en weet hoe je leerlingen scheikunde kunt laten begrijpen en leuk vinden. Als ik straks met pensioen ga dan zou dat stoppen. Dat is toch jammer? Op deze manier bereik ik ook nieuwe generaties leerlingen."

Flipping the classroom

Ook andere docenten hebben het YouTube kanaal weten te vinden. Kooijs videolessen sluiten heel goed aan bij het 'flipping the classroom' concept. Leerlingen bestuderen de stof thuis en het traditionele 'huiswerk' wordt juist op school gemaakt. De leraar heeft dan alle tijd voor vragen en aanvullende uitleg. "Leerlingen die van tevoren mijn filmpjes bekijken zijn heel goed voorbereid op zo'n les", zegt Kooij.

>> Ga naar het Youtube kanaal van Scheikundelessen

Sieger Kooij introduceert zijn lessenserie: 

Terug naar overzicht