Scheikunde voor doorzetters

Scheikunde voor doorzetters

Scheikunde voor doorzetters

Boekbespreking: 'Scheikunde voor in bed, op het toilet of in bad'.

"Iedereen kan begrijpen waar scheikunde over gaat. En waarom het een belangrijke wetenschap is." Ludo Juurlink slaat de spijker op zijn kop. In zijn boekje 'Scheikunde voor in bed, op het toilet of in bad' brengt hij zijn lezers de beginselen van de scheikunde bij en legt hij uit waarom scheikunde relevant is. Daar doen we op deze website ook ons best voor en dat kan niet vaak genoeg gecommuniceerd worden. Een dikke pluim dus voor Juurlink en uitgever BBNC.

Het boekje (160 bladzijden in pocketformaat voor net geen tientje) is deels een kennismaking met de beginselen van de scheikunde en deels een 'etalage' met uitleg over scheikunde-onderwerpen uit het leven van alledag. Dat betekent hoofdstukken als 'chemische reacties' en 'elektronen en orbitalen' maar ook 'de roestende fiets', 'smaak' en 'pijnstillers'. Het boekje bevat vooral veel tekst maar zo hier en daar helpt een eenvoudige lijntekening te begrijpen waar het over gaat.

Snuffelen

In de reeks 'voor in bed, op het toilet of in bad' verschenen eerder al edities over uiteenlopende onderwerpen als biologie, de poolgebieden, voorplanting, psychologie, natuurkunde en vaderlandse geschiedenis. Het is goed dat daar nu scheikunde aan wordt toegevoegd. Het idee van de boekjes is dat je er in kunt snuffelen als je eens wat tijd hebt. In bed, op het toilet of waar dan ook. Welke bladzijde je ook openslaat, je ontdekt steeds iets aardigs over het onderwerp.

Zoals Juurlink zelf al in zijn voorwoord schrijft is de scheikunde-editie geen uitgave 'voor dummies'. Hij legt veel uit met termen die voor een chemicus gesneden koek zijn, maar waar de bladerende lezer enige moeite mee zal hebben. Er is helaas geen index waarmee een begrip snel is op te zoeken. Het helpt wel om eerst de inleidende hoofdstukken door te nemen, maar daardoor is dit wel een boekje voor doorzetters.

Juurlink is universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en die veren heeft hij als auteur niet helemaal kunnen afschudden. Alle hoofdstukken zitten boordevol informatie en uitleg. Wie vooral op zoek is naar verstrooiing en vermaak kan deze editie beter overslaan. Maar wie graag wat wijzer wordt over de inhoud en betekenis van de scheikunde, die heeft er een fijne kluif aan.

Scheikunde voor in bed, op het toilet of in bad
Ludo Juurlink
160 pagina's, € 9,95
BBNC uitgevers, Amersfoort
ISBN : 9789045317595

 
Afbeeldingen:
Badkamer: oorsprong onbekend
Boekomslag: BBNC uitgevers

 

Terug naar overzicht