Plastic reparatiemaatje

Plastic reparatiemaatje

Met de FORMcard (en heet water) kun je van alles repareren.

Het is bioplastic, het is sterk en het is vooral superhandig. Maak kennis met de FORMcard. Een klein plaatje, formaat creditcard, waar je creatief mee kunt knutselen en spullen mee kunt repareren. Meer dan een kop heet water heb je er niet bij nodig.

Het hete water maakt de FORMcard zacht en vervormbaar, waarna je er bijvoorbeeld een standaard voor je smartphone van kunt maken. Of een nieuwe gesp voor je rugzak, als er weer eens een kapot is.

Laat het plastic afkoelen en het wordt sterk als nylon. Niet tevreden met het resultaat? Pak er heet water bij en begin gewoon opnieuw.

Het FORMcard plastic is ook heel geschikt reparatiespul. In hete toestand blijft het aan andere plastics plakken. Zo kun je gebroken speelgoed en andere plastic voorwerpen herstellen. Snel, en zonder lijm.

Instant succes

De FORMcard is een idee van de Londense ontwerper Peter Marigold. Hij lanceerde zijn kaartje op het crowdfunding platform Kickstarter en het werd een instant-succes. Binnen een dag haalde hij de beoogde 3.500 Engelse ponden op en niet veel later hadden meer dan 2000 mensen in totaal ruim 25.000 pond toegezegd.

Inmiddels gaat de verkoop via Indiegogo waar meer dan vijfduizend mensen al voor ruim 120.000 pond aan FORMcards bestelden. Hoe meer je er wilt hoe goedkoper ze zijn: Drie stuks kosten vijf pond (6,40 euro) maar voor vijftien exemplaren betaal je twintig pond, net iets meer dan 25 euro.

Het grote succes heeft wel een keerzijde: de levertijd bedraagt ongeveer twee maanden.

Kaart in plaats van korrels

Het geheim van de FORMcard ligt in het 'lage temperatuur thermoplastische plastic' ofwel LTTP. Dat is een relatief nieuw soort plastic dat bij veel lagere temperaturen te verwerken is dan het plastic waar gewoonlijk kratten, emmers, buizen en nog veel meer producten van worden gemaakt.

Marigold bedacht hoe handig het zou zijn als je deze kunststoffen gewoon thuis zou kunnen toepassen. Maar het zinde hem niet dat LTTP in de vorm van kleine korrels uit de plasticfabriek komt. Dat is handig voor gebruik in industriële machines, maar verder zit niemand te wachten op gehannes met korrels die je moet omsmelten en tot een massa stampen voor je er iets leuks mee kunt doen.

Marigolds idee om het materiaal in de vorm van een kaartje aan te bieden is even simpel als doeltreffend. Bovendien ontwikkelde hij samen met chemiebedrijven een op zetmeel gebaseerd LTTP bioplastic met non-toxische kleurstoffen, dat in alle opzichten veilig is voor thuisgebruik. Na twee jaar ontwikkelen zette hij de FORMcard vorig jaar november op Kickstarter en - zoals de Engelsen zeggen - the rest is history.

Afbeeldingen: www.formcard.co
 
 
Terug naar overzicht