Plastic proefschrift

Plastic proefschrift

Plastic proefschrift

TU/e onderzoeker verbetert recycling van veelgebruikte plasticsoort

Begin deze maand verscheen bij de Technische Universiteit Eindhoven een opvallend proefschrift. Polymeerchemicus Benny Luijsterburg beschrijft daarin hoe plastic afval weer een hoogwaardige grondstof kan opleveren. Om deze cradle-to-cradle gedachte te benadrukken, bracht Luijsterburg een plastic special edition van zijn proefschrift uit.

Het zijn slechts dertig stuks, want de plastic exemplaren zijn vijf keer zo duur als de papieren versie. Toch is het 'synthetisch papier' in feite veel milieuvriendelijk, betoogt Luijsterburg in een interview met het Eindhovense universiteitsblad Cursor. In zijn plastic proefschrift somt hij de voordelen op: de 'special edition' vergde 2,7 keer minder energie, 17 keer minder water en zorgde bijna voor een halvering van de uitstoot van broeikasgassen. En het is voor honderd procent herbruikbaar.

Hoge kwaliteit

Hergebruik van plastic was het onderwerp van Luijsterburgs onderzoek. Hij vond een oplossing voor een lastig probleem uit de gemengde plastic afvalberg. Wie plastic zinvol wil hergebruiken moet eigenlijk alle plasticsoorten van elkaar scheiden. Anders is het gerecyclede plastic van een veel lagere kwaliteit.

Dat scheiden is technisch niet altijd even makkelijk en kan veel geld kosten. Vooral het scheiden van de veelgebruikte verpakkingsplastics polypropeen en polyetheen is lastig. Polypropeenafval bevat daardoor altijd een klein beetje polyetheen. Het is maar een paar procent, maar met de gebruikelijke herverwerking resulteert dat in een tamelijk bros soort polypropeen dat maar beperkt toepasbaar is.

Luijsterburg ontwikkelde een nieuwe manier van herverwerking die het polyetheen bijna op moleculair niveau door het polypropeen mengt. Het zo gerecyclede plastic is bijna net zo breed inzetbaar is als het oorspronkelijke polypropeen. Hij wist de kwaliteit vervolgens nog verder te verhogen, onder andere met een techniek die 'verstrekken' wordt genoemd. Daardoor wordt het minstens tien keer sterkter en stijver. Dit was nog nooit eerder op gerecycled plastic toegepast.

Stokje doorgeven

In het Eindhovense universiteitsblad zegt de polymeertechnoloog aan een duurzamer samenleving te willen bijdragen. Hij hoopt dat de industrie aan de slag gaat met de resultaten van zijn onderzoek: "Teveel proefschriften komen ergens op een plank terecht. Ik vind dat het maatschappelijke karakter van mijn werk vereist dat ik het stokje doorgeef aan de industrie.”

Foto bovenaan: © Bart van Overbeeke
Foto afval: Ferran Relea, Creative Commons

 

Terug naar overzicht