Plantaardig asfalt

Plantaardig asfalt

Plantaardig asfalt

TNO: natuurlijk lignine kan bitumen verbeteren en vergroenen

Raffinage van ruwe aardolie levert benzine, kerosine en diesel, maar ook zwaardere producten zoals stookolie, smeerolie en paraffine. Het zwaarste olieproduct is bitumen, een teerachtige, stroperige massa. Het wordt gebruikt als dakbedekking en als bindmiddel in asfalt. Daar houdt het steentjes, zand en allerlei vulstoffen bij elkaar.

De chemische samenstelling van bitumen hangt erg af van de herkomst van de aardolie. Producenten moeten het op allerlei manieren aanpassen zodat er een constante kwaliteit asfalt mee te maken is. Dat doen ze onder andere met verschillende polymeren. Die zorgen ervoor dat het asfalt voldoende flexibel is in de winterse vrieskou maar toch stevig blijft in hete zomermaanden.

Uit onderzoek van TNO blijkt nu dat lignine bijzonder geschikt is als natuurlijke bitumenverbeteraar. Het lijkt bovendien mogelijk om tot wel vijftig procent van het bitumen door lignine te vervangen. Daarmee biedt lignine de mogelijkheid om asfalt flink te 'vergroenen'. TNO projectleider dr. Ted Slaghek presenteerde deze resultaten vorige week op de voorjaarsconferentie van de American Chemical Society in Denver.

Biopolymeer uit hout

Lignine is na cellulose het meest voorkomende organische materiaal op aarde. Het is een biopolymeer dat vooral in houtachtige planten voorkomt; een kwart tot een derde van de massa van gedroogd hout is lignine. Het is een belangrijk afvalmateriaal bij de productie van papierpulp maar is ook rechtstreeks te winnen uit houtachtige afvalstromen.

TNO onderzocht de mogelijkheden van lignine op verzoek van bitumenproducent Icopal. Of de groene grondstof het in bitumen echt gaat maken hangt uiteindelijk af van de prijs en de functionaliteit, stelt Slaghek. Hij is daar optimistisch over omdat TNO een manier vond om het lignine optimaal met bitumen te vermengen tot een prima bindmiddel voor asfalt.

Fietspad

Verkennende experimenten met enkele vierkante meters asfalt, in samenwerking met aannemingsbedrijf Van Gelder, bleken een doorslaand succes.

De volgende stap is een echte praktijkproef met een stuk fietspad van een paar honderd meter. Het projectteam heeft een aantal trajecten op het oog en de betrokken wegbeheerders zijn enthousiast. Als het een beetje meezit kunnen we nog voor het eind van dit jaar over de eerste meters lignine-asfalt fietsen, aldus Slaghek.

Grote foto: Asfaltweg in Spanje door Sir JamesWikimedia Commons.
Kleine foto: US Navy, Wikimedia Commons.
 
Terug naar overzicht