PET-fles wordt grondstof

PET-fles wordt grondstof

PET-fles wordt grondstof

Ioniqa Technologies sluit kringloop met chemische recycling van plastic

Materialen hergebruiken is een goed idee. Maar doe het maar eens. Neem nou kleur. Heb je wel eens kleiende kleuters aan het werk gezien? Binnen het uur transformeren die de rode, blauwe, groene en anders gekleurde klei tot één marmerachtige massa. Zie daar nog maar eens de oorspronkelijke klei uit terug te winnen. Onbegonnen werk.

Verwerkers van plastic staan voor een vergelijkbaar probleem. In de supermarkt staan frisdrankflesjes nog netjes kleur bij kleur, maar in de recyclingbak zitten ze door elkaar. Sorteren kost veel tijd en energie en dus gaan alle flesjes samen door de versnipperaar. Uit de veelkleurige snippermassa is met geen mogelijkheid nog een rode, blauwe of groene fles te maken. Laat staan een transparant waterflesje.

Moleculaire recycling 

Als het aan Ioniqa Technologies uit Eindhoven ligt dan komt hier snel verandering in. Het bedrijf ontwikkelde een chemische recyclingtechniek die de kleuren uit het PET-plastic haalt. Tegelijkertijd brengt de nieuwe techniek het plastic terug tot de grondstoffen waar het oorspronkelijk uit werd gemaakt. Zo levert deze 'moleculaire recycling' uiteindelijk weer flessen op van precies dezelfde kwaliteit als de oorspronkelijke flessen. En in alle kleuren van de regenboog.

Bekijk de uitleg van Ioniqa-directeur Tonnis Hooghoudt bij Omroep Brabant:

Proeffabriek

Na jaren ontwikkeling is toepassing nu binnen handbereik. In de chemische proeffabriek Plant One in Rotterdam werkt Ioniqa aan een installatie die duizend liter gekleurd PET-plasticafval aankan. Het plan is om in 2017 een fabriek te bouwen met een verwerkingscapaciteit van tienduizend ton per jaar. Dat lijkt veel, maar de markt is gigantisch. Wereldwijd 'verdwijnt' elk jaar zo'n 45 miljoen ton PET-plastic in afvalverbranders en stortplaatsen, of erger nog, het milieu. De technologie van Ioniqa biedt een geweldige kans om deze verre van duurzame kringloop te sluiten.

In Ioniqa's techniek, gebaseerd op onderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven, spelen minuscule nano-ijzerdeeltjes de hoofdrol. Ioniqa combineerde ze op een slimme manier met katalysatormoleculen die het plastic chemisch afbreken. Het mooie is dat de kleurstof die daarbij uit het plastic vrijkomt zich direct aan de ijzerdeeltjes hecht. Vervolgens is het tijd voor de grote 'truc': een magneet haalt de ijzerdeeltjes, en dus de kleur, uit het mengsel. In de laatste stap wint Ioniqa de plastic-grondstof terug uit het oplosmiddel.

 

Afbeeldingen:
Foto PET-flessen: Pixabay
Kleine foto: Ioniqa Technologies

 

Terug naar overzicht