Olie uit algen

Olie uit algen

Olie uit algen

Delftse promovendus daagt Shell uit.

De naam is Mooij, Peter Mooij. Promovendus uit Delft, verwoed surfer én uitdager van de Nederlands-Britse oliegigant Shell. Serieus? Nou ja, als hobbyproject dan.

Mooij is in Delft op zoek naar de beste alg voor de productie van biodiesel. Algen leven - net als planten - van zonlicht en CO2. Ze zetten dat onder andere om in lipiden, en daar is weer biodiesel van te maken. Wie dat in zijn auto stopt rijdt in principe CO2-neutraal. Voordelen van algendiesel zijn ondere andere dat de productie niet concurreert met voedselketens en dat er relatief weinig grondoppervlak voor nodig is.

Algen kunnen trouwens ook helpen de chemische industrie te 'vergroenen'. De lipiden en andere componenten uit algen zijn in feite 'groene grondstoffen'. Misschien dat de chemische industrie die in de toekomst kan gebruiken, in plaats van grondstoffen uit aardolie.

Om bij de benutting van de algen zoveel mogelijk rendement te realiseren speurt Mooij naar de 'dikste' algen. In onderstaand filmpje legt hij dat uit. Het is een video van het project 'Faces of Science', waarin jonge onderzoekers een kijkje bieden in hun wereld van de wetenschap.

Mooij weet het goed te brengen. Pas als het lukt de traditionele diesel te vervangen door biodiesel kan er sprake zijn van werkelijk duurzaam transport. En dus is zijn doel 'Shell weg te concurreren'. Niet helemaal serieus, maar toch tenmiste 'als hobbyproject' (ga naar 3:08 in de video).

Het begin van deze maand gelanceerde Faces of Science zet jonge wetenschappers in de schijnwerpers. Doel is te laten zien wat het leven als wetenschapper inhoudt. Aan jongeren die een studiekeuze moeten maken, maar ook aan ieder ander die daarin geïnteresseerd is. Peter Mooij heeft een eigen pagina op Faces of Science, waarop hij een blog bijhoudt.

Terug naar overzicht