Oh dennenboom

Oh dennenboom

Oh dennenboom

Canadees kerstbomenonderzoek ontwikkelt chemie tegen naalduitval

Wat voor een kerstboom staat er bij jou thuis? De kunstboom wint terrein, maar toch kiezen veel mensen nog voor een echte dennenboom. Uit nostalgie, vanwege de geur, of de natuurlijke uitstraling. Alleen die naalden, bleven die maar eens wat langer aan de boom zitten.

Iedereen heeft zo zijn eigen huismiddel om de boom tegen naalduitval te behoeden. Water geven ligt voor de hand, vooral als er nog een kluit aan zit. Een veelgebruikte truc is om er een scheut bleekwater bij te doen.

Anderen zweren bij opgeloste aspirientjes, of toegevoegde kunstmest, Het schijnt zelfs dat mensen potentieverhogende viagra-pillen in de kluit stoppen.

Helaas blijkt dat allemaal niet te werken, althans niet volgens de illustere mythbusters. De boom met haarlak inspuiten is volgens hen de beste remedie - alleen is dat weer niet aan te raden vanwege het forse brandgevaar.

Etheen

Gelukkig brengt de (echte) wetenschap een serieuze oplossing dichterbij. Onderzoekers van het Canadese Christmas Tree Research Centre (het bestaat echt!) ontdekten in 2010 dat het molecuul etheen een rol speelt bij de naalduitval van kerstbomen.

We schreven al eens eerder dat etheen een rol speelt bij beschadigde planten. Bijzonder is dat de Canadezen met hun ontdekking middelen tegen naalduitval op het spoor kwamen. Ze testten de chemische stoffen 1-MCP en AVG, die de rol van etheen in planten onderdrukken.

Het effect was dat naalden meer dan twee maanden bleven zitten - ruim genoeg om de tijd te overbruggen tussen de oogsttijd en de kerst. Het gasvormige 1-MCP (1-methylcyclopropeen) lijkt ideaal voor het beschermen van dennenbomen tijdens het transport. AVG (amino-ethoxyvinylglycine), oplosbaar in water, kan thuis aan de kerstboom worden gegeven.

Werkzame naaldbeschermers

De afgelopen vijf jaar hebben de Canadezen hun onderzoek uitgebreid naar de rol van voedingsstoffen zoals stikstof, koper, kalium en ijzer. Ook zagen ze dat anti-microbiële stoffen een positief effect hebben op naaldbehoud. Ze weten nu voldoende om echte werkzame naaldbeschermers te produceren. Onlangs kregen ze daarvoor 350.000 dollar van een collectief van Canadese boomkwekers.

Wanneer de middelen op de markt komen en of ze ook geëxporteerd worden, daar laten de Canadezen zich nog niet over uit. Misschien moet de Vereniging van Nederlandse Kerstbomenkwekers er eens een telefoontje aan wagen. Wat ons betreft kunnen ze niet snel genoeg bij het tuincentrum in de schappen liggen!

Afbeeldingen: Wikimedia Commons
 
 
Terug naar overzicht