Nooit meer naalden

Nooit meer naalden

Nooit meer naalden

Wat voor de een 'slechts een prikje' is, is voor de ander een ware nachtmerrie: een injectie met een naald in je lichaam. Gelukkig werken chemici aan pijnloze oplossingen, zoals pleisters met mini-naalden.

‘Belonefobie’, heet het in de vakliteratuur: de angst voor scherpe, spitse voorwerpen zoals pinnen, spelden en injectienaalden. En da’s verrekte lastig als je bijvoorbeeld je vaccinaties haalt of insuline moet spuiten. Er gloort gelukkig licht aan het einde van de tunnel, want chemici ontwikkelen allerhande oplossingen die pijnlijke prikken overbodig maken.

Nano-medicijn
Eén van de mooiste oplossingen is de pleister met minuscule naalden die ontwikkeld wordt door MyLife Technologies, een spin-off van de Universiteit Twente. Moet je bijvoorbeeld spuiten vanwege suiker of een vaccinatie, dan kan dit eenvoudig en pijnvrij via deze pleister. Dat lukt via een klein keramisch plaatje waarop per vierkante centimeter tientallen tot honderden micronaalden zitten met daarin het medicijn.

En pijnloos!
Tegelijkertijd werken in de Verenigde Staten chemici aan een soortgelijke pleister met micronaalden, maar dan met levende cellen (zogenaamde bètacellen) erin. Deze maken na aankomst in het lichaam zelf insuline aan. Hierdoor wordt de kans op het inspuiten van te veel insuline (en de gevaarlijke gevolgen van te weinig suiker in je bloed) een stuk kleiner. In Zuid-Korea zijn ze nog verder. Chemici produceerden daar een pleister die continu het bloedsuiker in de gaten houdt en insuline afgeeft als het nodig is.

In Nijmegen bouwen onderzoekers ondertussen aan een heel ander type pleister. Van een supergel, per ongeluk ontdekt nadat iemand een polymeer in de koelkast zette, kun je namelijk een prima wondpleister maken die bacteriën tegenhoudt én littekens voorkomt. Heb je een grote wond, dan kun je de gel erin gieten. Deze bindt dan met je lichaam, zodat alles weer rustig kan herstellen. Na afloop hou je er een zak ijs tegenaan, en dan kun je de gel eenvoudig - en pijnloos! - verwijderen.

Maar goed: veel van deze oplossingen zijn nog toekomstmuziek. Daarom een paar simpele tips om de scherpste randjes van naaldenfobie weg te nemen:

  • Vertel de dokter dat je bang bent; zij weten hoe ze je moeten kalmeren
  • Leid jezelf af, bijvoorbeeld door muziek te luisteren
  • Overtuig jezelf ervan dat tegelijkertijd nog duizenden mensen geprikt worden - en dat zij het allemaal probleemloos overleven
  • Beloon jezelf rijkelijk na afloop; van chocola tot je favoriete tv-serie, alles mag!

Meer weten?

Bekijk in 'Chemie is divers' vergelijkbare innovaties:

Terug naar overzicht