Niet in het zwembad plassen!

Niet in het zwembad plassen!

Niet in het zwembad plassen!

Prikkende ogen en chloorlucht: allemaal onze eigen schuld

OK, geef het maar toe. Tien tegen één dat je wel eens in het zwembad geplast hebt. Zelfs Olympisch topzwemmer Michael Phelps denkt dat het geen kwaad kan - hij trekt immers zijn baantjes in chloorwater: "Chlorine kills it, so it's not bad". 

Fijn dat Phelps - net zoals jij waarschijnlijk - zo op de werking van chloor vertrouwt. Maar helaas, zo werkt het niet. Sterker nog, door in het bad te plassen zorg je zelf voor typische zwembadfenomenen als prikkende ogen en 'chloorlucht'.

Desinfectie

Eerst maar eens even een misverstand uit de weg ruimen: wat je in een zwembad ook ruikt, met chloorgas heeft het niets te maken. Dat is namelijk een giftig en agressief goedje dat uitgebreide veiligheidsmaatregelen vergt. De belangrijkste stof van de zwembadchemie is het veel veiliger hypochloriet, dat ook in huishoudelijk bleekwater te vinden is.

In zwemwater is de concentratie hypochloriet zo laag dat je er probleemloos in kunt rondzwemmen. Het is gelukkig wel hoog genoeg om het water vrij van bacteriën en andere ziekmakers te houden. Want dat is waar het allemaal om draait: desinfectie. Hypochloriet reageert met water tot hypochloorzuur, en daar kunnen de meeste micro-organismen niet tegen.

Zweet en urine

Tot zover niks aan de hand. Fijn zwembad, schoon water, lekker zwemmen. Maar helaas. De kwaliteit van het water gaat achteruit vanaf het moment dat je erin springt. Zweet bijvoorbeeld bevat chemische verbindingen die met het hypochloorzuur reageren tot chloramines. En daar kunnen wij zelf dan weer niet goed tegen. Het zijn die chloramines waar we prikkende ogen van krijgen, en ze zorgen voor die vervelende chloorlucht.

Een goed zwembadbeheerder weet de chemie zo naar zijn hand te zetten dat de overlast binnen de perken blijft. Maar vooral op drukke dagen, met veel mensen in het bad, kan dat lastig zijn. En vooral met veel plassende mensen in het bad stapelen de problemen zich op.

Want ook urine leidt tot de vorming van chloramines. En hoewel de meeste mensen zich weten te gedragen, komt er per zwemmer gemiddeld toch zo'n dertig tot tachtig milliliter urine in het water. Dat is niet veel meer dan een eierdopje, maar met honderden mensen in een druk recreatiebad - die rekensom zullen we maar niet maken.

Wie schoon wil zwemmen gaat dus vooraf goed douchen en loopt gewoon naar het toilet als dat nodig is. En dat geldt óók voor topzwemmers ...

Afbeeldingen:
Jongen in zwembad: Diego Müller, pexels.com.
Bleekwater: Geheugen van Nederland
Zwembad: Flickr,
WeirdChina
 

 

 

Terug naar overzicht