Lentechemie

Lentechemie

Lentechemie

Brandstof maken uit zonlicht, water en CO2. Planten kunnen het, wij willen het.

We hebben er dit jaar lang op moeten wachten, maar eindelijk heeft de lente zijn intrede gedaan. Het groen knalt van de bomen en het gras groeit als een speer. Allemaal het resultaat van het wonderlijke proces van de fotosynthese.

De natuur heeft er patent op, maar chemici willen het ook kunnen. Als ze er in slagen moleculen te maken uit niets anders dan zonlicht, water en kooldioxide, dan hebben we een prachtige basis voor een duurzame, circulaire economie.

Vernuftig en complex

Je zou zeggen: aan de slag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een blad is namelijk een uiterst vernuftige en complexe chemische fabriek. 

Het is ongelooflijk wat er in dat dunne flintertje biologisch materiaal allemaal gebeurt:

* zonlicht opvangen,
* elektronen vrijmaken,
* water splitsen (in zuurstof en waterstof),
* waterstof binden aan kooldioxide (uit de lucht).

Al die processen sluiten in een blad naadloos op elkaar aan en dat levert nieuwe moleculen op, zoals glucose (suiker) en andere koolwaterstoffen.

Nabootsen

Om dat allemaal te imiteren in één, door de mens ontworpen proces, dat is 'a hell of a job'. Toch zijn chemici overal ter wereld hard bezig om fotosynthese, of tenminste onderdelen van het proces, na te bootsen.

Soms komen ze halverwege en kunnen ze bijvoorbeeld water splitsen in zuurstof en waterstof.

Dat is al heel wat, want waterstof op zich is al een schone brandstof. En als het met zonlicht is gemaakt dan is het nog duurzaam ook.

Anderen werken vooral aan het benutten van kooldioxide uit de lucht om er koolwaterstoffen (brandstoffen) van te maken. Daar is veel energie voor nodig, maar dat is duurzaam op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Kunstmatige fotosynthese

Het ultieme doel is om uiteindelijk al die losse stappen bij elkaar te brengen in één proces voor kunstmatige fotosynthese. Wie die 'hell of a job' voor elkaar krijgt en in zijn of haar lab échte lentechemie kan realiseren, die gaat de wereld redden.

Afbeeldingen:
Grote foto: Pixabay, Larisa K.
Blad: Pexels, Natalie B.
Waterstof: Flickr,  Mara ~earth light~

 

Terug naar overzicht