Kunstgras

Kunstgras

Het hele jaar door plezier

Voetballen in een modderpoel. Niemand zit daarop te wachten. Toch verandert de herfst veel sportwedstrijden in een waterballet. In zo’n geval zit er niets anders op dan de wedstrijd af te gelasten. Steeds meer verenigingen vervangen natuurgras daarom door kunstgras. In de ontwikkeling van kunstgras speelt Nederland internationaal een aardig deuntje mee.

Dit chemie-achtergrondartikel is rechtenvrij te gebruiken, op voorwaarde dat Chemie is overal als producent vermeld wordt. Foto: Wikimedia Commons

Een wedstrijd op kunstgras kan altijd doorgaan, behalve als het sneeuwt of ijzelt. Maar kunstgras heeft meer voordelen. Het hoeft bijvoorbeeld niet te worden gemaaid en het heeft minder onderhoud nodig. Dat geeft een besparing op onder andere brandstof. Ook heeft kunstgras een lange levensduur. Op een sportveld gaat het – afhankelijk van het gebruik – acht tot twaalf jaar mee, en als vloerbedekking in huis misschien wel een leven lang. Nog een voordeel is dat de polymeren in vele soorten en maten kunnen worden gemaakt. Op de green van een golfbaan hoort het gras korter te zijn dan op de fairway, een tennisclub heeft soms liever een rode baan dan een groene, en voor een balkon is een stukje van vijf vierkante meter al meer dan genoeg.

De toepassingsmogelijkheden van kunstgras zijn eindeloos. Steeds vaker wordt het gebruikt voor openbaar groen, tuinen, kinderspeelplaatsen, beursvloeren, dakterrassen, et cetera. Met het groeiende aantal toepassingen stijgt ook de kwaliteit. Nederland speelt zelfs een voortrekkersrol. Zo is het kunstgras waarop onze hockeydames goud wonnen in Beijing, ontwikkeld door Ten Cate uit Nijverdal. Eigenlijk is het niet alleen een grasveld, maar een heel systeem dat is opgebouwd uit een reeks van lagen met bijzondere eigenschappen. Behalve de balrol is het bijvoorbeeld van belang dat het balgedrag voorspelbaar is. Daarnaast dient regenwater snel weg te lopen en moet de mat duurzaam zijn. En vanzelfsprekend is het voorkomen van blessures erg belangrijk.

In de beginjaren van het kunstgras werd wel gevreesd voor brandwonden bij het maken van een sliding. Het materiaal zou niet in staat zijn om de wrijvingswarmte snel genoeg af te voeren. Laboratoriumonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat kunstgras net zo veilig is voor de sporter als echt gras. Dankzij de ontwikkeling van de verschillende componenten waaruit het kunstgrassysteem is opgebouwd, zoals shockpad, backing en vezels, komen de eigenschappen van een kunstgrasveld zo goed als overeen met die van een natuurgrasveld. Kunstgras voor voetbal wordt bovendien ingestrooid met zand en infill, dat zorgt voor stabiliteit, grip, balstuit en energierestitutie. Jong en oud kunnen dus met een gerust hart het hele jaar door van het mooiste kunstgras genieten. Chemie is overal. Ook op het sportveld.

Misschien wel de grootste uitdaging in de ontwikkeling van kunstgras is dat gebogen grassprieten vanzelf weer rechtop gaan staan. Het geheim schuilt allereerst in de kwaliteit en samenstelling van de gebruikte grondstoffen, zoals polypropyleen of polyethyleen. Ook de vorm van het kunstgras speelt een rol. Door de vezel bijvoorbeeld van een nerf te voorzien, krijgt deze extra veerkracht.

Dit artikel kun je ook downloaden als PDF.

Terug naar overzicht