Injecteerbare kraakbeenpleister

Injecteerbare kraakbeenpleister

Injecteerbare kraakbeenpleister

'Tweecomponentenlijm' uit natuurlijk materiaal beschermt en herstelt kraakbeen

De pleister, wie kan nog zonder? Sneetje in je vinger, pleister erop, klaar. Wat zou het fijn zijn als dat ook bij andere aandoeningen zo makkelijk was. Dat is ook het idee van professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente.

Karperien ontwikkelt een 'vloeibare pleister' om kraakbeen te repareren. Het onderzoek gaat zo goed dat hij vorig jaar het bedrijf Hy2Care oprichtte om er een echt product van te maken. Deze week trok het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling maar liefst 1,5 miljoen euro uit voor de verdere ontwikkeling van de pleister.

Artrose

Beschadigd of versleten kraakbeen, vooral in heup of knie, is een groot probleem. In Nederland lijden zo'n 1,2 miljoen mensen aan wat officieel artrose of osteoartritis heet maar meestal gewrichtsslijtage wordt genoemd. Veel is er niet aan te doen. Artsen bestrijden de pijn, maar kunnen de afbraak van kraakbeen niet stoppen. Uiteindelijk is een gewrichtsprothese de enige oplossing.

De vloeibare, injecteerbare pleister van Karperien zou wel eens de eerste echte remedie tegen artrose kunnen zijn. In een interview met het Twentse universiteitsblad UT-nieuws maakt hij de vergelijking met een gaatje in een zeil. "Vang je wind in een zeil dat niet gerepareerd is, dan scheurt het gaatje verder open. Zo is het ook met kraakbeen."

De pleister bestaat uit een injecteerbare 'hydrogel' die een beschermend laagje vormt op het beschadigde kraakbeenoppervlak. De Twentse onderzoekers maken deze gel uit natuurlijk materiaal, dat ze langs chemische weg aanpassen tot een soort tweecomponentenlijm.

Precies op de plek van het kapotte kraakbeen zorgt een chemische reactie ervoor dat de pleister uithardt en aan het kraakbeen hecht. Net als een pleister op je huid biedt de kraakbeenpleister de broodnodige bescherming zodat het beschadigde kraakbeen zichzelf weer kan herstellen.

Elk orgaan z'n eigen pleister

De kraakbeenpleister is de eerste toepassing van een strategie waarmee Karperien nog meer succes hoopt te hebben. De chemische technologie om pleisters te maken uit natuurlijke polymeren wil hij ook toepassen bij andere organen. Daarmee is in principe voor elk orgaan een eigen injecteerbare pleister te maken, die specifiek het betreffende orgaan helpt herstellen. Orgaan beschadigd? Pleister erop, klaar!

Afbeelding:
Het beeld bovenaan is een screenshot uit de video
 
Terug naar overzicht