In een oogwenk helemaal leeg

In een oogwenk helemaal leeg

MIT's LiquiGlide helpt de ketchup de fles uit

OK, het is een first world problem maar toch is het razend irritant als het laatste beetje ketchup de fles maar niet wil verlaten. Net zoals de laatste shampoo meestal lekker in zijn flacon blijft. Of de houtlijm die hardnekkig weigert uit de tube te komen.

Bij het Amerikaanse technologie-instituut MIT hebben ze aan die frustratie een eind weten te maken. Een team onder leiding van hoogleraar Kripa Varansi van het lab voor Nanotechnologie van oppervlakken, interfaces en coatings ontwikkelde een jaar of twee geleden een soort wondercoating. Veilig, eetbaar zelfs, en superglad. Het leverde in 2012 de publieksprijs op bij de verkiezing van MIT's meest innovatieve idee.

Vliegensvlug

De gepatenteerde technologie begint met een poreuze vaste coating op het oppervlak van fles, flacon of tube. Daarop komt een soort 'smerend' impregneermiddel dat het oppervlak superglad maakt. Zodat de ketchup, de shampoo of de lijm er vliegensvlug overheen stroomt. Als een paling in een emmer snot.

De gepatenteerde kennis van moleculen, materialen en hun interactie is inmiddels benut in een product met de naam LiquiGlide. Onderzoeker Dave Smith van destijds is nu CEO van de startup company met dezelfde naam, die met de coating de wereld hoopt te veroveren.

De missie? Geld verdienen natuurlijk. En frustraties oplossen, dat ook. Maar verder denken ze dat de wereld dankzij de supergladde coating een beetje beter wordt. Groener en efficiënter. De benutting van producten gaat immers omhoog en de hoeveelheid afval dus omlaag.

En dat niet alleen voor consumenten. Ook in de industrie liggen veel mogelijkheden voor LiquiGlide. Denk aan pijplijnen, pompen en filters die minder snel verstopt raken. Dat scheelt energie en onderhoud.

Lekker langzaam

Of ketchupfabrikant Heinz echt op LiquiGlide zit te wachten blijft natuurlijk de vraag. Ooit wist die van de nood een deugd te maken:


Terug naar overzicht