Het ultieme speelzand

Het ultieme speelzand

Een snufje chemie voor spectaculaire eigenschappen

Het ziet er uit als zand en gedraagt zich ook zo. Maar het is méér dan dat. 'Kinetic Sand', het goedje uit bovenstaande video, laat zich ook kneden en bewerken als klei. Wie een beetje creatief is maakt er de meest prachtige sculpturen mee. En minstens zo mooi: het is heel gemakkelijk weer op te ruimen. Zonder een spoortje achter te laten. Verder is het glutenvrij en anti-microbieel, kortom: het ultieme speelzand. Dankzij een heel klein beetje chemie. Twee procent om precies te zijn.

De video, gemaakt door de Amerikaanse leverancier WabaFun, vermeldt alleen dat het om '98% puur zand' gaat. Blogger Rain Noe zocht uit wat dan de magische extra 2% moest zijn. Hij pakte de medische informatie van producent Delta of Sweden erbij en vond slechts twee ingrediënten. Het ene was SiO2 en dat is, inderdaad, gewoon zand. Het andere was polydimethylsiloxaan, afgekort PDMS.

PDMS is een veilige stof die onder nummer E900 is toegestaan voor gebruik in voedingsmiddelen. Je vindt het bijvoorbeeld in producten die de frituurpan ingaan, zoals patates frites en kipnuggets. Daar helpt het om al te heftige schuimvorming tegen te gaan.

Maar PDMS is óók het sleutelingrediënt van silly putty, het merkwaardige goedje waaraan generaties kinderen al plezier beleefden. PDMS is verantwoordelijk voor de opmerkelijke visco-elastische materiaaleigenschappen: onder invloed van een kracht is het hard, zodat je er mee kunt stuiteren. Maar aan zichzelf overgelaten wordt het zacht als boter en stroomt het vanzelf helemaal uit.

De video bewijst dat het werkelijk een gouden greep is geweest om hetzelfde PDMS aan zand toe te voegen.

Terug naar overzicht