Grondstoffenschaarste

Grondstoffenschaarste

Grondstoffenschaarste

Wetenschap werkt hard aan alternatieven

Het zou wel eens kunnen dat de wereldeconomie knarsend tot stilstand komt als er niet snel iets wordt gedaan aan de dreigende schaarste aan elementaire grondstoffen. De productie van de o zo belangrijke smart phones, beeldschermen, batterijen en magneten is ervan afhankelijk. En voor allerlei chemische basisreacties zijn ze onmisbaar. 

Vorige week beschreven chemici in wetenschapsblad Science gelukkig enkele successen in de zoektocht naar alternatieven voor platina, palladium  en rhodium (foto boven). Deze dure metalen spelen een cruciale rol als katalysator in industrieel erg belangrijke hydrogeneringsreacties. Met wat trucs blijken 'gewone' metalen als ijzer en kobalt óók bruikbaar. Zo kan de chemiesector het gebruik van de drie bijzondere elementen verminderen.

Ook materiaalwetenschappers werken hard aan alternatieven. Half november kwamen wetenschappers en beleidsmakers uit de hele wereld samen aan de TU Delft voor de conferentie Materials in a Resource Constrained World. Ofwel: hoe vinden we een oplossing voor de wereldwijde grondstoffenschaarste.

Hoe?Zo! Radio sprak met materiaalkundige dr. Erik Offerman van de TU Delft, één van de organisatoren van de conferentie. Onder andere over het tekort aan metalen als neodymium en dysprosium, en hoe dat de de vervaardiging van efficiënte magneten belemmert. En over China, waar 's werelds grootste voorraad van de belangrijke zeldzame aardmetalen in de grond zit. 

Offerman blijkt optimistisch: "voor iedere zeldzaam aardmetaal is wel een alternatief te vinden". Op korte termijn is recycling de verstandigste remedie, maar uiteindelijk zal de oplossing liggen in nieuwe materialen. Atoom voor atoom ontworpen in de wereld van het periodiek systeem.

Klik hieronder om de uitzending van Hoe?Zo! radio van 22 november 2013 te beluisteren.
Het gesprek met Erik Offerman is van 3:20 tot 11:00 en van 29:00 tot 52:00.

Erik Offerman schreef samen met bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg van de TU-Delft een lezenswaardig stuk over de grondstoffenschaarste op de respectabele Huffington Post website: "Materials Are Key Challenge for Europe in Resource-Constrained World".

Terug naar overzicht