Grafeen kebab

Grafeen kebab

Grafeen kebab

Nanokoolstof van de barbecue

Dat de barbecue nou niet het allergezondste vlees oplevert is langzamerhand wel bekend. Ieder jaar weer verschijnen waarschuwingen en tips om te voorkomen dat we onszelf ziek maken. Is het vlees niet gaar genoeg dan kunnen we een voedselinfectie krijgen. Is het verbrand en verkoold dan lopen we risico op kanker, door de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's).

Onderzoekers uit India hebben nu laten zien dat de barbecue ook een bron kan zijn van grafeen, het nanodunne koolstof dat zo'n tien jaar geleden werd ontdekt door de Nederlandse Rus en Nobelprijswinnaar André Geim (in een lab in Manchester, overigens).

Manav Saxena en Sabyasachi Sarkar van het Indiase Institute of Engineering Science and Technology Shibpur in Howrah roosterden kip op traditionele wijze en analyseerden het resultaat. In de verkoolde delen troffen ze direct allerlei nanodeeltjes koolstof aan, schrijft het Chemisch2Weekblad. Vervolgens bekeken ze de invloed van de menselijke spijsvertering. Ze kauwden een paar minuten op verkoolde kip en spuugden het resultaat uit in verdund zoutzuur (bij wijze van maagsap). Onder de elektronenmicroscoop waren vervolgens ultradunne grafeenvelletjes te zien.

Grafeenschilfers onder de microscoop (niet uit het beschreven onderzoek) Foto: Wikimedia Commons

Is al dat nanokoolstof nou slecht voor de gezondheid? De onderzoekers denken dat het wel meevalt. Ze hanteren de geruststellende redenering dat de mensheid al sinds de ontdekking van het vuur geroosterd vlees nuttigt. Al die tijd is koolstof in allerlei vormen aanwezig geweest. Dus als er al gezondheidseffecten waren, dan heeft de evolutie er wel voor gezorgd dat we daar tegenwoordig geen last meer van hebben.

Foto bovenaan: Wikimedia Commons, U.S. Department of Agriculture, Christopher Leonard.

Terug naar overzicht