Etheenvanger voor fruit

Etheenvanger voor fruit

Etheenvanger voor fruit

Het is een bekende doe-het-zelf truc om de rijping van peren of kiwi's te versnellen: stop ze in een zak en doe er een rijpe banaan bij. Binnen een dag of twee heb je heerlijk zachte, smakelijke vruchten.

De chemische verklaring voor dat handige effect zit 'm in etheen. Dat gasvormige molecuul is een plantenhormoon dat vruchten sneller doet rijpen (maar trouwens ook de naalden van kerstbomen doet uitvallen). Vooral bananen staan bekend om hun forse productie van etheen, waarmee ze zelfs andere vruchten tot rijping kunnen 'dwingen'.

Aardbeien

De etheentruc werkt vooral bij groot fruit: appels, peren, nectarines, perziken, mango’s en ga zo maar door. Het effect op klein fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen is veel kleiner. Een banaan bij groene aardbeien heeft dus niet zoveel zin.

Opmerkelijk is daarom dat het 'andersom' wél werkt: als je aardbeien bewaart onder etheen-arme omstandigheden, dan bederven ze minder snel. Kijk maar op de video hieronder:


De vruchten in het linker bakje blijven langer goed dankzij een 'etheenvanger' ontwikkeld door Britse wetenschappers in samenwerking met chemiebedrijf Johnson Matthey. Het geheim zit 'm in een speciale gepatenteerde mix van klei en mineralen, verwerkt in een kunststof matje onder het fruit. Dat zou het rijphormoon honderd keer beter absorberen dan niet-gepatenteerde alternatieven. Tenminste, als we It's Fresh moeten geloven, het bedrijf dat de etheenvanger op de markt brengt.

Duurzaam

Door de etheenabsorptie blijven verpakte producten zeker drie dagen langer houdbaar, aldus It's Fresh. Dat is prettig voor de consument die langer van zijn aankoop kan genieten. Het is ook duurzaam omdat het voedselverspilling tegengaat. Niet alleen van aardbeien, maar ook van andere fruitsoorten. En het werkt zelfs bij een aantal etheengevoelige groenten als broccoli, sla, asperges, spruiten en aubergines.

Afbeelding: It's Fresh
 


 

Terug naar overzicht