Enzymen zijn overal

Enzymen zijn overal

Enzymen zijn overal

Over de opmerkelijke overeenkomst tussen speeksel en vaatwastabletten

Wist je dat er een overeenkomst is tussen vaatwastabletten en speeksel? In beide zitten enzymen. Enzymen zijn overal. Wijzelf, honden, katten, spinnen, eigenlijk alle levende organismen beschikken over een enorme verzameling enzymen. Het zijn grote en ingewikkelde moleculen die meestal schematisch worden weergegeven zoals hierboven. Enzymen zijn een soort moleculaire arbeidskrachten die allerlei chemische omzettingen voor hun rekening nemen. En die je nuttig kunt toepassen.

Zetmeel afbreken

Neem nou de menselijke spijsvertering. Dankzij enzymen kunnen we ons voedsel afbreken tot de chemische bouwstenen die nodig zijn om in leven te blijven. Dat begint al bij het speeksel in je mond.

Probeer het maar eens: neem een hap witbrood en kauw er een tijdje op. Je zult merken dat het brood best een zoete smaak heeft. Toch doet de bakker er geen suiker in. Wel tarwemeel natuurlijk, en dat zit vol zetmeel. Een enzym in je speeksel breekt de zetmeelmoleculen af tot glucose (de 'brandstof' van het lichaam). Omdat glucose een suiker is, smaakt brood zoet als je er op kauwt. Dankzij enzymen.

Vlekken verwijderen

Maar nu die afwastabletten. Dat zit zo. Omdat enzymen moleculen kunnen afbreken stoppen wasmiddelfabrikanten enzymen in hun producten.  Zo lukt het om lastige vlekken als eiwitten en vetten te verwijderen. Dat we tegenwoordig bij lage wastemperaturen toch een schone was krijgen, is voor een groot deel te danken aan de toepassing van nieuwe, steeds betere enzymen. 

Ook in de afwasmachine verbeteren enzymen het wasresultaat, en daarom zitten er dus enzymen in vaatwastabletten. Let maar eens op de verpakking. Soms lees je dat een middel 'biologisch actief’ is. Dat betekent meestal dat er enzymen in zitten. Nu weet je dat je daar een mooi schone, vetvrije vaat van krijgt.

Fabrikanten zijn nog steeds op zoek naar nieuwe, betere enzymen. Het Klokhuis maakte daar een fraaie aflevering over in de serie 'zoek het uit'.

Afbeeldingen:
Enzym (grote foto): Beautiful proteins
Brood eten: Pixabay, Artistlike
Vaatwastabletten: Wikimedia Commons, Elke Wetzig
 
 
 

 

Terug naar overzicht