Eindelijk een antwoord op de afwas- of afdank-discussie

Eindelijk een antwoord op de afwas- of afdank-discussie

Eindelijk een antwoord op de afwas- of afdank-discussie

Kun je koffie en thee beter uit een wegwerpbeker drinken, of uit een mok? Sinds kort is de winnaar bekend, met dank aan de chemie van AkzoNobel.

Het is een discussie die menig kantoor bezighoudt: ‘afwassen of afdanken?’. Dat zit als volgt. Een stenen mok is herbruikbaar, maar kost veel energie en water om te maken en af te wassen. Plastic bekers kosten weinig om te maken, maar die gooi je constant weg. En de papieren variant? Daar komt heel veel water kijken bij het productieproces. Bovendien zijn ze slecht te recyclen, terwijl we jaarlijks 200 miljard papieren bekers weggooien.

Dus, wat deed de chemie? Precies: zij zorgde ervoor dat papieren bekers wél herbruikbaar zijn. De oplossing hiervoor is verzonnen door AkzoNobel. Dit Nederlandse chemiebedrijf heeft namelijk een coating verzonnen die papieren bekers prima recyclebaar maakt. Die coating, EvCote, houdt papiervezels intact door ze te beschermen tegen water, vet en ander vocht.

Bijkomend voordeel van deze coating: het papier blijft gewoon geschikt voor hergebruik. En dat tikt lekker aan: hark je al het voorheen weggegooide papier bij elkaar, dan kun je daar het Empire State Building 6300 keer mee omwikkelen. Nu kan dat allemaal weer nieuw papier worden.

Die dus, maar dan in papier omwikkeld, en dat 6300 keer. Ieder jaar weer.

En de coating zelf? Die is ook milieuvriendelijk. EvCote wordt namelijk tot voor 95 procent gemaakt van plantaardige oliën en gerecyclede PET-flessen, terwijl de coating (en dus ook het papier) 100 procent afbreekbaar is. Bovendien is de coating bruikbaar voor vrijwel alle soorten papier, zoals verhuisdozen, drankkartons en maaltijdborden. Zo kun je dus in alle gevallen zonder discussie de juiste keuze voor herbruikbaar papier maken.

Meer weten?

Bekijk in 'Chemie is divers' vergelijkbare innovaties:

Terug naar overzicht