Drones: met chemie de lucht in

Drones: met chemie de lucht in

Drones: met chemie de lucht in

Fascinerende vliegende machines, die drones. Door slimme ontdekkingen van de chemie kunnen ze steeds meer, van pakjes bezorgen tot vulkanen filmen.

 Je moet wel heel sterk in je schoenen staan wil je niet naar de lucht kijken als er een drone boven je hangt. Het geeft toch altijd een gek gevoel, zo’n bestuurbare mini-ufo, ook omdat je weet dat er vaak een camera inzit. Gelukkig vinden we steeds meer nuttige toepassingen voor drones, wat lukt vanwege de chemie die erin zit. Haal je die eruit, dan worden drones opeens onbestuurbare bakstenen die nog geen minuut in de lucht kunnen blijven.

In eerste instantie denk je bij drones aan de toffe video’s van steden, vulkanen en vuurwerk, maar ze kunnen nog veel meer. Pakjes bezorgen bijvoorbeeld, zodat je nooit meer naar het postkantoor hoeft én binnen 30 minuten je bestelling binnen hebt. Of de gigantische olie- en gastorens op zee van boven tot onder inspecteren. Slimmer je akkergrond bemesten. En als het je niet futuristisch genoeg kan: Facebook en Google willen een internet-netwerk uitrollen met drones als zendmasten voor het signaal, zodat je zelfs midden in de woestijn nog op YouTube kan.

Om al dat moois van drones mogelijk te maken, is er veel chemie nodig. Ze moeten bijvoorbeeld stevig en licht zijn, want anders gaan ze óf snel kapot óf is de batterij snel leeg. Er wordt daarom voor hun frame en propellers gebruik gemaakt van composiet materiaal. Deze vezelversterkte kunststoffen, een uitvinding van chemici, zijn net zo sterk als staal, maar al snel vijf keer zo licht.

Natuurlijk is ook de huidige batterij een kleine chemische fabriek. Meestal gebruiken drones een zogeheten lithium-polymeer-accu, een kleine en lichte variant op de ‘normale’ lithium-ion-batterijen uit je telefoon. Zo kun je meer stroom meenemen zonder dat je drone loodzwaar wordt.

Voor de toekomst zetten bouwers vooral hun kaarten op zonnecellen. Neem deze superlichte versie die een drone van energie kan voorzien. Er komt complexe chemie bij kijken, maar dan heb je ook wat: flinterdunne zonnecellen die een drone uren in de lucht kunnen houden - dat is, als de zon blijft schijnen.

 Meer weten?

Bekijk in 'Chemie is divers' vergelijkbare innovaties:

Terug naar overzicht