Doorzichtig hout

Doorzichtig hout

Doorzichtig hout

Vervang lignine door plastic en je kunt dwars door hout heen kijken

Het lijkt iets uit een Harry Potter film, maar het bestaat al in een Zweeds laboratorium: transparant hout. Onderzoekers van het Wallenberg Wood Science Center in Stockholm presenteerden het materiaal eerder dit jaar, waarna het als een lopend vuurtje de wereld over ging. Van doorzichtige boomhutten tot kantoren zonder kunstlicht, de mogelijkheden lijken eindeloos.

Slimme chemie

Het nieuwe materiaal is het gevolg van slimme chemie, legt onderzoeksleider Lars Berglund uit. Met een stof die bekend is uit papierfabrieken ontdoen de Zweden het hout eerst van lignine. Dat is een soort natuurlijk bindmiddel dat hout zijn bruine kleur geeft en ondoorzichtig maakt.

Zonder lignine blijft van het hout vooral cellulose over, in een kleurloze, sponsachtige structuur. De Zweden kwamen op het idee die structuur weer op te vullen met PMMA - een transparante kunststof die we kennen als plexiglas of perspex.

Het duurde even, maar ze hebben nu een geschikte techniek gevonden om dat voor elkaar te krijgen. Met als frappant resultaat het doorzichtige hout. Sterker dan plexiglas en - afhankelijk van de dikte en het cellulosegehalte - tot wel 90% transparant.

Zonnepanelen

Op architectuurblogs wordt enthousiast gereageerd omdat het transparante hout hele lichte gebouwen mogelijk maakt. Hout is een populair sterk en hard bouwmateriaal; als het ook nog eens licht doorlaat ontstaan hele nieuwe mogelijkheden. 

Berglund noemt ook compleet andere toepassingen, zoals 'natuurlijke' zonnepanelen. Misschien is het doorzichtige hout ooit zelfs wel te vinden in een nieuwe IKEA productlijn - als de prijs dat toelaat tenminste. Massaproductie is in principe geen probleem, maar Berglund heeft nog geen idee wat het materiaal zou moeten kosten. Nog even geduld dus. Over een jaar of vijf hoopt hij meer te weten.

Afbeeldingen:
Grote fotoe: Wallenberg Wood Science Center
Boomstammen: Pixabay
 
 
Terug naar overzicht