De moderne alchemist

De moderne alchemist

De moderne alchemist

Veel chemie in Britse 'Christmas Lectures'

Met de kerst voor de deur steken we de Noordzee over, richting London. Daar zetelt de Royal Institution, één van 's werelds oudste wetenschappelijke organisaties (overigens niet te verwarren met de Royal Society, te vergelijken met onze KNAW). Sinds 1799 bracht de RI een schat aan fundamentele natuurwetenschappelijke kennis voort. In de laboratoria werden maar liefst tien elementen ontdekt - met name door het werk van chemicus Humphry Davy. En er werkten vijftien Nobelprijswinnaars.

Christmas Lectures

De bekendste wetenschapper van de RI is waarschijnlijk Michael Faraday. Deze fameuze natuurkundige en chemicus nam in 1825 het initiatief tot de wereldberoemde Christmas Lectures. Daarin schotelen toponderzoekers hun publiek een informatieve en onderhoudende lezing voor met de laatste wetenschappelijke inzichten.

Faraday nam zelf in 1827 de allereerste Christmas Lecture over chemie voor zijn rekening en sindsdien zijn vele chemici hem gevolgd. De laatste was Peter Wothers van de universiteit van Cambridge. In 2012 verzorgde Wothers drie lezingen met als thema 'De moderne alchemist', waarin hij de geheimen van de moderne chemie ontsluierde aan de hand van de thema's lucht, water en aarde .

Fantastische website

Sinds de Royal Institution in 2007 de focus verlegde van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar het verspreiden en populariseren van wetenschappelijke inzichten, is de betekenis van de Christmas Lectures nog verder toegenomen. Dat leidde onder andere tot intensieve samenwerking met de BBC en een fantastische website waarop behalve de lectures zelf allerlei aanvullend materiaal te zien is.

Ons advies: neem in de kerstvakantie een paar uur de tijd en bekijk de integrale weergave van Peter Wothers' lezingen uit 2012:
  1. The modern alchemist: Air 
  2. The modern alchemist: Water 
  3. The modern alchemist: Earth 

De complete serie, inclusief indrukwekkende hoeveelheid behind-the-scene video's is ook te vinden via http://richannel.org/christmas-lectures/2012/peter-wothers

Als teaser presenteren we hier één van de aanvullende reportages waarin Wothers een bezoek brengt aan de Universiteit van Leicester voor een spectaculaire reactie tussen cesium, het meest reactieve metaal, en fluor, het meest reactieve niet-metaal. 


De Christmas Lectures van 2014 worden verzorgd door elektrisch en elektrotechnisch ingenieur Danielle George onder de titel "Sparks will fly: How to hack your home". Ze zijn te zien op BBC 4 op 29, 30 en 31 december steeds om 21:00 uur (Nederlandse tijd). 
 

 

 

Terug naar overzicht