De kleuren van Van Gogh

De kleuren van Van Gogh

Het rood is al bijna uit de schilderijen verdwenen

Het Amsterdamse Van Gogh Museum gaat de belichting dimmen, meldden de media vorige week. Het licht blijkt vooral de rode kleurstof in Van Goghs werken sterk te verbleken. Zijn irissen zijn nu blauw in plaats van het paars dat hij oorspronkelijk aanbracht. En de beroemde slaapkamer in Arles was oorspronkelijk een stuk donkerder dan we nu zien.

Grondige analyse van verfsplinters uit de schilderijen bracht deze veranderingen aan het licht. Maar niet alleen de rode verfpigmenten gaan hard achteruit, ook de paarse inkten in Van Goghs tekeningen hebben de tand des tijds slecht doorstaan.

Chemisch onderzoek

In onderstaande reportage van het NPO programma 'De kennis van nu' worden beide aspecten haarfijn uit de doeken gedaan. Chemisch onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol. Zo vertelt analytisch chemicus prof. dr. Maarten van Bommel dat Van Gogh in zijn inkt waarschijnlijk gebruik maakte van de "knalpaarse" kleurstof methylblauw.

Van Bommel laat zien hoe met behulp van chromatografie de inkt "uit elkaar is te trekken" in de afzonderlijke bestanddelen. Zo wordt duidelijk dat Van Gogh een fan was van de destijds vrij nieuwe paarse inkt.

Dat levert dan direct discussie op met kunsthistorici, vertelt Van Bommel. Die vragen zich natuurlijk af hoe Van Goghs tekeningen er dan hebben uitgezien. Hij toont een boek met kleurstalen. Voor hem is het duidelijk: "Wij denken dat het inderdaad zulke felle kleuren zijn geweest".


De foto's op deze pagina zijn screenshots uit de reportage van NPO Wetenschap.

Terug naar overzicht