De geur van natte hond

De geur van natte hond

De geur van natte hond

Wat bepaalt het specifieke aroma van een hond in de herfstregen?

Het is weer herfst. De dagen worden killer, donkerder en vooral: natter. Regenjas aan dus, als je een wandeling gaat maken. En als je de hond meeneemt, bereid je dan voor op een speciale geursensatie. Er is weinig zo herkenbaar als het Natte Hond aroma. Maar waarom stinkt een vochtige viervoeter eigenlijk zo?

Chemici hebben uitgezocht welke moleculen verantwoordelijk zijn voor de stank van natte honden. Dimethyltrisulfide, fenol, p-cresol en acetaldehyde zijn er een paar van. In de infographic hiernaast vind je er nog meer (klik op de afbeelding voor een vergroting). Ze blijken afkomstig van micro-organismen op de huid en haren van de hond. Die scheiden allerlei substanties af waar je in droge toestand weinig van merkt. Maar komt er water bij, dan komen de geurende componenten vrij.

Geurklieren

Toch stinken sommige honden meer dan andere. Je zou denken dat dit een kwestie van 'slechte hygiëne' zou zijn: hoe meer micro-organismen in huid en vacht, hoe doordringender de stank. Dat is niet het hele verhaal. Honden hebben namelijk ook van zichzelf een geur.

Dat komt vooral door de afscheiding van verschillende klieren. Zo maken talgklieren hun haren vettig zodat het water dan makkelijker van hun vacht druipt. Zweetkliertjes rond hun neus en onder hun poten produceren ook geurende componenten. En dan zijn er belangrijke geurklieren rond de anus - precies daarom snuffelen honden aan elkaars achterste.

Al die klieren geven honden hun kenmerkende geur. Ook als ze droog zijn, natuurlijk, maar met water erbij komen de geurmoleculen nog makkelijker vrij.

Ranzige voorkeuren

Het is eigenlijk wel gek dat honden zelf geen last van hun eigen geur hebben terwijl ze toch kampioen snuffelen zijn. De honderden miljoenen moleculaire geurreceptoren (wij hebben er zelf maar een paar miljoen) maken van een hond een enorm gevoelige geurdetector. Handig, want zo kunnen ze explosieven of drugs voor ons opsporen, of zelfs ziekten detecteren.

Daarbij hebben ze tamelijk ranzige voorkeuren: moleculen als putrescine en cadaverine blijken een grote aantrekkingskracht te hebben. Die moleculen heten zo omdat ze vrijkomen bij de rotting van dierlijk weefsel. Voor ons mensen is dat een stank waar we al snel van moeten braken. Voor honden daarentegen is het een onweerstaanbaar parfum. Nu snap je misschien ook waarom hondenbrokken vaak zo smerig ruiken. Voor ons een muffe, weeïge geur, voor honden het aroma van een smakelijk hapje.

Meer chemische hondenweetjes zie je in onderstaande video van de American Chemical Society.

Afbeeldingen
Natte hond: Imgur
Hondenneus: Wikimedia Commons
 
 

 

Terug naar overzicht