Cortex: het gips van de 21e eeuw

Cortex: het gips van de 21e eeuw

Cortex: het gips van de 21e eeuw

Ja, gips is naar. Het is zwaar, lelijk, onhandig en onhygiƫnisch. Gelukkig komt Cortex eraan. Want Cortex is het gips van de 21e eeuw!

Stel dat je je pols breekt. Oorspronkelijk betekende dit dat je maandenlang met je arm in het gips moest terwijl de botten zich herstelden. Cortex versnelt dit proces niet, maar maakt het wel een stuk draaglijker.

Cortex neemt de grootste problemen van traditioneel gips weg. Het is volledig geventileerd, superlicht, douchevriendelijk en hygiënisch. Bovendien ontstaat er veel minder afval, aangezien je de stof kunt hergebruiken. En het is stijlvol, want er passen makkelijk kleren over het Cortex-gips heen!

Voor én na!

Hoe dat werkt? Eerst maken artsen in het ziekenhuis via röntgenstralen en een 3d-scan een driedimensionaal model van je pols. Vervolgens voedt dit model een 3D-printer die speciaal voor jou een uit nylon gemaakte ondersteuning maakt. En omdat het plastic na afloop weer hergebruikt worden, ontstaat er ook geen afval.

Dat Cortex dat allemaal kan, komt door de chemie die erachter zit. Het Cortex-gips wordt gemaakt via nylon, een chemische stof die chemiebedrijf Dupont voor het eerst in 1935 maakte. Tegenwoordig is het ‘s werelds meest populaire plastic en onmisbaar in onze wereld. Van panty’s, tie-wraps en sleepkabels tot tennisrackets, muurpluggen en kunstmatige gewrichten: alles bestaan uit nylon.

Meer weten?

Bekijk in 'Chemie is divers' vergelijkbare innovaties:

Credits Cortex: all content and images are the copyright of Jake Evill/ Evill Design

 

 

Terug naar overzicht