Chemisch wijnetiket

Chemisch wijnetiket

Chemisch wijnetiket

Californische wijnmaker verkoopt wijn met chemie

Dat is nog eens een etiket! Hier is de chemie niet verstopt met kleine lettertjes van ingrediënten en additieven, maar gewoon pats, boem, frontaal op het etiket. Wijnmaker 'Roots Run Deep' uit het Californische Napa Valley komt er rond voor uit: chemie is overal. Ook in wijn. Natuurlijk in wijn.

Intuïtie

De licht-filosofische naam Educated Guess geeft de essentie van het wijnmaken eigenlijk wel mooi weer. Hoe exact je de chemie ook zou willen uitschrijven, de intuïtie van de wijnmaker bepaalt wat je uiteindelijk proeft. De manier van snoeien, het tijdstip van oogsten, de duur van de gisting, het soort eikenhout voor de vaten; het is allemaal bepalend voor de kwaliteit van de wijn.

Gelukkig is een goede wijn nooit het gelukkige resultaat van puur gokwerk. Vandaar ook dat 'educated'. Moderne vinologen weten tot in het kleinste chemische detail wat er tijdens de vinificatie precies gebeurt. Tijdens het persen, het gisten, het rijpen en zelfs nog in de fles zorgt chemie voor het smakelijke eindresultaat.

Chemie

We gaan je hier niet vertellen dat een wijn beter smaakt als je zelf op de hoogte bent van die magische wijnchemie. Maar het is best leuk er een beetje kennis van te hebben. De Californische producent maakte zelf een PDF met toelichting op zijn chemische etiket. Hieronder legt de Twentse wijnbouwer Roelof Visscher het een en ander uit in een reportage van Chemie Magazine.
 

 

 

Verder kun je ook op Kennislink terecht over de chemie van het wijnmaken en tenslotte vind je hieronder een mooie infographic van de Engelse site met chemie-educatie Compound Interest

 

 Foto bovenaan: Roots Run Deep
 
 

 

Terug naar overzicht