Chemie is goed in beeld

Chemie is goed in beeld

Chemie is goed in beeld

Telegraaf wakkert belangstelling aan met verwijzing naar Breaking Bad

Het begon allemaal op 28 april met een persbericht van de VNCI over de scheikundestudie. De studentenaantallen zitten flink in de lift, sommige universiteiten schrijven bijna twee keer zoveel studenten in als een jaar geleden. Goed nieuws dus, dat op veel plaatsen de media haalde. Waarom? Vanwege een Amerikaanse TV-serie.

Dat zit zo. Als je de toegenomen populariteit van de scheikundestudie wilt verklaren, dan zou je kunnen denken dat de inspanningen van de Stichting C3 (Communicatie Centrum Chemie) vruchten afwerpen. Of dat studenten gemotiveerd raken door de chemiebeurzen. Dat de universiteiten zelf hun voorlichting en PR beloond zien. Of zelfs dat de steentjes die we hier op deze plaats bijdragen hun effect hebben.

Breaking Bad

Niets van dat alles voor de grootste ochtendkrant van Nederland. Die kwam op 29 april met een hele andere verklaring: 'TV-serie zet chemie op de kaart'. Breaking Bad natuurlijk, de serie met de Amerikaanse scheikundeleraar annex drugsfabrikant Walter White. Die zou de belangstelling voor de chemie hebben aangewakkerd, zoals Tom Cruise in Top Gun ooit de luchtmacht populair wist te maken.

De logica van die claim valt te betwisten - wie gaat er nou chemie studeren om drugsproducent te worden? Maar De Telegraaf wist er wel de nodige - positieve - aandacht mee te genereren. Nog dezelfde ochtend mocht VNCI-directeur Colette Alma bij 3FM deejay Giel Beelen haar blijdschap uiten. En 's avonds vertelden chemici Kitty Nijmeijer (Universiteit Twente) en Jan van Maarseveen (Universiteit van Amsterdam) bij De Wereld Draait Door waarom scheikunde zo'n mooi vak is:  

 

 

Ook andere media pikten het goede nieuws op. De VNCI publiceerde vorige week al een overzicht van de publicitaire opbrengst van het persbericht. Maar de oogst gaat nog steeds door. De afgelopen dagen was de chemie weer regelmatig in beeld op de Nederlandse TV. Vorige week vrijdag gaf Diederik Jekel bij DWDD kort uitleg over de bevestigde ontdekking van element 117.

Zelfs Man Bijt Hond had afgelopen maandag een chemie-item. Natuurlijk weer met beelden van Walter White, deze keer in onderbroek actief in zijn laboratoriumtrailer. Man Bijt Hond noteert het droge commentaar van een oud-scheikundelerares: "Hij heeft helemaal geen labjas aan!". 

Tenslotte was scheikundeleraar Sieger Kooij afgelopen dinsdag te gast bij - alweer - DWDD. Hij sprak er over zijn populaire YouTubekanaal Scheikundelessen, waarover we hier al eerder berichtten.

Valt er de komende weken nog meer opmerkelijke chemie te oogsten in de Nederlandse media, dan zullen we daar uiteraard verslag van doen.

Terug naar overzicht