Chemie-ambitie in Noord-Nederland

Chemie-ambitie in Noord-Nederland

Chemie-ambitie in Noord-Nederland

Regio schudt bescheidenheid van zich af

Chemie is overal, maar als het om de chemische industrie gaat dan hebben de meeste mensen vooral het Rotterdamse havengebied op het netvlies, met Pernis en de Botlek. Ook het Chemelot terrein is wel bekend; je rijdt erlangs op weg naar het zonnige zuiden. En vooruit, misschien dat sommigen het terrein rond Dow Chemical in Terneuzen weten te noemen. Maar Emmen? En Zwolle?

Dat ook in Noord-Nederland een concentratie van chemische bedrijvigheid en know-how te vinden is, lijkt een goed bewaard geheim. En daar moet verandering in komen, vinden ze bij Green PAC, het regionale innovatieknooppunt van de hogescholen Stenden (Emmen) en Windesheim (Zwolle). De ambitie is groot: chemisch technoloog Gerard Nijkamp, interim-directeur van Green PAC, vertelde een paar dagen geleden aan het Financieele Dagblad zich te willen meten aan de bekende gebieden zoals Chemelot.

Rond Zwolle is veel expertise op kunststofgebied, onder andere bij harsenproducent DSM Resins. En Emmen is een hotspot op het gebied van sterke vezels. Akzo startte er de productie van Twaron, de supervezel die inmiddels in handen is van Teijin Aramid, dat er flink in investeerde.

Volgens het Financieele Dagblad is Twaron de huidige marktleider, vóór het Amerikaanse Kevlar. De Nederlandse supervezel is bijvoorbeeld te vinden in kogelvrije vesten, autobanden en een breed scala aan toepassingen waar een combinatie van hoge sterkte en laag gewicht gewenst is.

Omschakeling

Voor de toekomst ziet de regiokansen in onderwerpen zoals 3D-printen en groene chemie - met name groene, duurzame kunststoffen. Dat vereist een fundamentele omschakeling, waarbij in plaats van olie plantaardige producten als grondstof dienen. De in het Noorden veel geteelde suikerbieten bieden daarvoor een prima mogelijkheid.

De eerste initiatieven op het gebied van duurzame kunststoffen zijn al een feit. Patrick Bemelmans, hoofd van de technieksector van Stenden, noemt de beweegbare brug van 'biocomposiet' kunststof voor de nieuwe locatie van Dierenpark Emmen. Het groene materiaal heeft ook de belangstelling van Drentse waterschappen, die het graag als beschoeiing willen gebruiken.

Toppositie

Nieuwe studierichtingen zoals de gezamenlijke Master in Polymer Engineering en een breed scala aan innovatieprojecten met het bedrijfsleven moeten de slagkracht van de regio verder vergroten.

Binnen Green PAC faciliteren een Innovation Lab (iLab) en een Centre for Open Chemical Innovation (COCI) nieuwe initiatieven. Tegelijkertijd wordt ingezet op het vergroten van ondernemerschap en op wetenschap- en techniekeducatie.

Het Financieele Dagblad constateert dat de regio bezig is de bescheidenheid van zich af te schudden. Lees wat Green PAC schrijft op de fraaie website: "Wat we hier kunnen, kunnen ze nergens anders op de wereld en daar zijn we trots op! Houd ons dus in de gaten dit jaar, want de bescheidenheid gaat de kast in en we pakken groots uit! Met nieuwe innovatieve producten en grootse ontwikkelingen. Het wordt het jaar van herkenning en erkenning, stijgen naar ongekende hoogte: een toppositie in duurzame chemie!"

Lees het artikel van het Financieele Dagblad.

Meer informatie is te vinden op de website van Green PAC.

De foto's op deze pagina zijn afkomstig van Green PAC (fotograaf: Theo Berends) en Teijin Aramid.

Terug naar overzicht