Bruiswaterchemie

Bruiswaterchemie

Bruiswaterchemie

Waar komen de bubbels in je sprankelende bronwater vandaan?

Puur. Gezond. Natuurlijk. Wie verantwoord zijn dorst wil lessen doet dat met bronwater, als we de reclame moeten geloven. Dichter bij de natuur kun je niet komen. Gewoon als 'plat' water, of wat spannender: met bubbels. Heerlijk.

Die bubbels hebben een bijzonder verhaal, ontdekte TV programma De Keuringsdienst van Waarde. De makers vroegen zich af hoe bronwater eigenlijk zo fris bruisend kon zijn. Op zoek naar het antwoord reden ze - uiteraard - naar het Belgische Spa. Maar ze kwamen óók op een industrieterrein in de Botlek. Want hoe natuurlijk het bubbelwater ook is, er zit meer chemie in dan je zou denken.

Kringloop

Laten we eerst eens dat aspect van 'natuurlijk' onder de loep nemen. Wat zit er in bubbelwater? Water uiteraard (H2O), en koolzuurgas (CO2). Over water hoeven we je niks uit te leggen. Het valt uit de lucht, oceanen zitten er vol mee en we bestaan zelf voor meer dan de helft uit water.

Dan CO2. Ook dat is puur natuur. We maken het zelf: bij iedere ademteug gaat zuurstof onze longen in, en komt er koolzuurgas weer uit. Planten leven weer van al dat CO2; ze maken er bijvoorbeeld suikers van, zetmeel en allerlei andere natuurlijke stoffen die wij weer kunnen eten.

Zo vervult koolzuurgas een cruciale rol in de natuurlijke kringloop.

Uit de raffinaderij

Terug naar de bubbels. Sommige waterbronnen bevatten van nature een beetje CO2, zoals de Marie Henriëtte bron in Spa. Het licht sprankelende water gaat direct in de flessen Spa Finesse met de lichtgroene dop, vertelt Stefan de Clercq van het bronwaterbedrijf aan de Keuringsdienst van Waarde. Maar om de krachtige bubbels van Spa Rood te krijgen (dat sinds kort trouwens Spa Intense heet), voegt de waterfabriek er extra CO2 aan toe.

En dat brengt ons bij de opmerkelijke 'plottwist'. Want waar komt dat toegevoegde CO2 vandaan? Uit de chemische industrie. Bedrijven die flessen en tankwagens met het gas verkopen, zouden dat kunnen 'oogsten' uit gewone lucht. Maar daar zit niet veel CO2 in.  Daarom kopen ze het liever in geconcentreerde vorm van de chemische industrie. 

Daar is CO2 meestal een bijproduct, bijvoorbeeld van de ammoniakfabriek op het Limburgse Chemelot terrein, of van de olieraffinaderij van Shell in de Botlek.

Puur natuur

Bij de mansdikke aanvoerpijp vanaf het Shell terrein legt Jacob Limbeek van gassenleverancier Linde uit dat het koolzuurgas al behoorlijk zuiver uit de olieraffinaderij komt. Linde maakt het nog schoner en levert het vervolgens aan de voedingsmiddelenindustrie. Die stopt het in frisdrank, en dus ook in bronwater. Natuurlijk bronwater. Want of het nou uit je longen komt of uit een olieraffinaderij: CO2 is CO2. Puur natuur. 

Bekijk hieronder de uitzending. Vanaf 14:35 zie je hoe je in België natuurlijk bruisend water direct uit de bron kunt drinken en hoe gassenleverancier Linde in de Botlek koolzuur produceert.

Afbeeldingen:

Grote foto: Picabay, pezibear
CO2 molecuul: physics.stackexchange.com
Pijpleiding in Botlek: Screenshot uit betreffende KvW uitzending


 
 
 

 

Terug naar overzicht