Bouwen met zout

Bouwen met zout

Bouwen met zout

Met het ontwerp en de bouw van een Zoutlampion won de 9-jarige Sybren Bos van basisschool dr. Theun de Vriesskoalle uit Veenwouden op 4 november de achtste editie van de zoutkristalgroeiwedstrijd voor scholieren. De jury prees hem voor zijn wetenschappelijke benadering, goed onderbouwde voordracht en grote hoeveelheid experimenten.

Zoutoplossing

Een paard, een winterlandschap, een Eiffeltoren, een auto en zelfs een octopus, het was allemaal te zien tijdens de finale van de wedstrijd bij de Rijksuniversiteit Groningen. De basisschoolleerlingen hadden hun producten de afgelopen maanden uit een zoutoplossing laten ‘groeien’, onder het motto ‘Heel Noord-Nederland zout’.

Niet alleen het geproduceerde resultaat telde. De jury lette ook op de manier waarop de kristalchemici-in-de-dop hun project hadden aangepakt en hoe ze er verslag van deden. Aan wedstrijd, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, AkzoNobel, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, deden ruim 750 leerlingen mee. Als je dan de kampioen wordt, dan ben je trots – en je juffen ook!

Zoutstad

Op een ander niveau en met een heel ander resultaat werd er eerder dit jaar ook al met zout gebouwd. Aan de TU Delft ontwierp Eric Geboers zelfs een complete stad uit zeezout. Zijn idee werd prompt genomineerd voor de Archiprix 2016, de prijs voor het beste afstudeerproject in de architectuur.

Geboers bedacht zijn zoutstad voor woestijngebieden die vaak in de buurt van de zee liggen. Als je van zeewater zoet water maakt, om te drinken of om gewassen mee te verbouwen, dan hou je zout over. De kersverse Delftse architect onderzocht of je daar stenen van kunt maken.

Hij ging gewoon met een pak zout uit de winkel aan de slag: "Ik bakte net zo lang zoutstaafjes in mijn oven tot ik een recept had dat stevige staafjes opleverde", vertelde hij aan het Algemeen Dagblad. "Die heb ik toen getest op hun sterkte. Zout bleek niet zo goed bestand tegen trekkrachten, maar het houdt zich zeker net zo goed als beton en ijs tegen drukkrachten. Dat maakt het geschikt om boog- en koepelconstructies mee te bouwen."

Paviljoen

Voor zijn afstudeerproject maakte Geboers een schaalmodel van een iglo-achtig zoutgebouw. Succes bij twee ontwerpwedstrijden leverde hem geld en ondersteuning op om zijn idee werkelijkheid te laten worden.
Hij hoopt in het kader van de Nederlandse Innovatie-estafette in 2016 een echt zoutpaviljoen te bouwen. Op zijn website kun je de voortgang volgen:
buildingwithseawater.com

Interview met Eric Gebroers, voor de Nederlandse wedstrijd 'Challenge Stad':

Foto's:
Prijsuitreiking kristalgroeiwedstrijd:
www.zoutkristallen.nl
Overige foto's:
buildingwithseawater.com
 
 
 
Terug naar overzicht