Blue Energy: water als batterij

Blue Energy: water als batterij

Blue Energy: water als batterij

Wist je dat er ook in water heel veel energie zit? Via een slimme ontdekking kun je van water zelfs een enorme batterij maken, tjokvol stroom.

Er gaat geen dag voorbij zonder dat je iets hoort over de zoektocht naar groene energie. Windmolens, zonnecellen, biomassa, aardwarmte: we proberen van alles. Maar wist je dat er ook zoiets is als blauwe energie, ook wel Blue Energy genoemd? Daarmee kun je namelijk stroom opwekken uit water.

Blue Energy maakt gebruik van het verschil in zoutconcentratie tussen bijvoorbeeld zee- en rivierwater. Het principe hiervoor stamt al uit de jaren ‘70, maar pas sinds een paar jaar is de technologie goed genoeg om er écht werk van te maken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan op de Afsluitdijk, die de zoute Waddenzee scheidt van het zoete IJsselmeer.

Het principe achter Blue Energy is even eenvoudig als geniaal. Als zout (zee)water in contact komt met zoet (rivier)water, dan wil het opgeloste zout dolgraag naar het zoete water toe. Dat resulteert in een stroom van positief (natrium) en negatief (chloor) geladen atomen (ionen). Als je die van elkaar scheidt, ontstaat er net als in een batterij een positieve en een negatieve pool. Breng je die twee met elkaar in verbinding met een kabel, dan gaat er stroom lopen, die je kunt gebruiken.

Bij het bouwen van deze blauwe batterij speelt chemie een cruciale rol. Om de positieve en negatieve deeltjes (de ionen) van elkaar te scheiden, heb je namelijk membranen nodig. Dit zijn dunne scheidingswanden die chemici maken. Door op het lab te spelen met de stoffen die hierin zitten, kunnen ze membranen bouwen die alleen bepaalde atomen doorlaten. Zo verzamel je bijvoorbeeld links alleen de positieve ionen en rechts alleen de negatieve ionen. Het resultaat: Blue Energy, met dank aan chemie.

Op de Afsluitdijk staat een grote proefinstallatie om het idee van Blue Energy werkelijkheid te laten worden. De Universiteit Twente, wateronderzoeksinstituut Wetsus en Fujifilm zijn er nauw bij betrokken.

 

Blue Energy in het echt

Meer weten?

Bekijk in 'Chemie is divers' vergelijkbare innovaties:

 

Terug naar overzicht