Batterij met water en zout

Batterij met water en zout

Batterij met water en zout

Veilig en goedkoop batterijconcept wint Rabobank duurzaamheidsprijs.

Goed idee hoor, duurzame elektriciteit. Alleen zijn zon en wind niet altijd beschikbaar. En wie wil er wachten met TV kijken tot het hard genoeg waait? Dan heb je meer aan een laptop, die doet het tenminste zolang de batterij vol is.

Zou je volledig naar duurzame elektriciteit willen omschakelen, dan heb je ook een batterij nodig voor de koelkast, voor de verlichting, de wasmachine en ga zo maar door. Of natuurlijk een grote batterij in je kelder of je schuur, die het hele huis van stroom kan voorzien.

Zout en water

Dat is precies het idee van AquaBattery uit Delft. Het jonge bedrijf ontwikkelde een bijzonder batterijconcept dat is gebaseerd op water, gewoon keukenzout en speciale membranen. Op de foto bovenaan zie je het hart van een prototype dat in staat is een iPad op te laden.

Volgens het team achter AquaBattery is hun concept veilig, milieuvriendelijk en op grote schaal uit te werken. Kortom, een technologie met potentieel. Dat vond ook de jury van de Rabobank Herman Wijffels Innovatieprijs 2016, die AquaBattery eerder deze maand tot winnaar uitriep in de categorie 'circulaire economie', na een selectie uit meer dan 250 inzendingen. "Dit kan de energietransitie naar zon- en windenergie een impuls geven", stelt de jury.

Membranen

Het idee van AquaBattery is vergelijkbaar met dat van de Blue Energy centrale op de Afsluitdijk, waar we al eerder over schreven. In beide gevallen worden membranen toegepast die in staat zijn elektrische lading te scheiden. En opgelost zout, dat bestaat in feite uit elektrisch geladen deeltjes. 

AquaBattery noemt zijn product dan ook de Blue Battery. Die maakt elektriciteit door het mengen van water en zout, net zoals de Blue Energy centrale. Maar hij kan ook elektriciteit opslaan. Dan stop je er elektriciteit in om zout en water weer van elkaar te scheiden. Zodat je vervolgens weer elektriciteit kunt maken. Enzovoort, enzoverder.

De kracht van de 'waterbatterij' ligt vooral het gebruik van veilige en goedkope materialen. Dat is een belangrijk voordeel boven de beste batterijen van dit moment, die met name in mobiele telefoons te vinden zijn. Die zijn niet alleen duur, maar soms ook onveilig. Dat een Blue Battery in je kelder spontaan in brand vliegt, daar hoef je niet bang voor te zijn.

Honderd keer groter

Met de innovatieprijs van 20.000 euro gaat AquaBattery aan de slag om het concept verder te ontwikkelen. De eerste stap is een exemplaar dat honderd keer groter is dan de lab-opstelling hierboven. Voor honderd iPads dus. Of een TV, een wasmachine, en een koelkast. De duurzame toekomst is onderweg.

Afbeeldingen:
Grote foto bovenaan: AquaBattery
Windmolens en zonnepanelen: Wikimedia Commons
Team met prijs: Herman Wijffels Innovatieprijs. 

 

 

 

Terug naar overzicht