Bacteriekiller uit honing

Bacteriekiller uit honing

Bacteriekiller uit honing

Honing is niet alleen zoet en lekker, het is ook nog eens medicinaal toepasbaar. Voor ontsmetting bijvoorbeeld, zo wil de volkswijsheid. Maar klopt dat? Jazeker, zegt microbioloog Paul Kwakman. Hij promoveerde op onderzoek naar honing bij de Universiteit van Amsterdam.

Bij de afdeling Microbiologie van het AMC (Amsterdams Medisch Centrum) peuterde Kwakman op een high-tech manier honing uit elkaar. Daarbij vond hij allereerst de gebruikelijke componenten. Suiker natuurlijk – wel tachtig procent. Sommige bacteriën kunnen daar al niet tegen. Dan is er een enzym dat suiker afbreekt en een beetje waterstofperoxide maakt. Daar gaan weer andere bacteriën dood van. Maar er moest ook nog een bacteriekiller zijn die tot nu toe onbekend was gebleven. Na lang zoeken vond Kwakman hem: een klein eiwit dat bijen ook gebruiken voor hun eigen afweersysteem.

Heeft dat nut? Misschien wel. De hoop is dat honingeiwitten bruikbaar zijn als antibioticum. Van bestaande antibiotica, zoals penicilline, gaan steeds meer bacteriën niet meer dood. Medisch onderzoekers zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieven. Wie trouwens denkt dat het slim is om alvast veel honing te gaan eten, heeft het bij het verkeerde eind. De eiwitten moeten via de huid toegediend worden. Kwakman: “Ze worden in het lichaam snel afgebroken, dus honing eten om van een infectie af te komen, dat werkt niet.”

Foto: © Bijentuin Zeewolde

Terug naar overzicht